Interviu științific – întrebări frecvente în cabinetul dermatologic

Răspunsuri oferite de către Dr. Christina Schnopp

Clinica de Dermatologie și Alergologie TU München

Cu ce este pielea bebelușului atât de specială? Pot folosi produse obișnuite de îngrijire a pielii pentru bebelușul meu sau pielea sa are nevoie de produse speciale?

Copiii sănătoși se nasc deja cu o pielea relativ bine dezvoltată. Totuși, straturile superioare ale pielii și, în special stratul ”corneum” care joacă un rol important de barieră, este mult mai subțire decât în cazul unui adult, în primele luni de viață ale copilului1,2. Celulele pielii sunt mai mici și se divid rapid2, transpirația și glandele sebacee nu sunt încă bine dezvoltate3 și astfel, de exemplu, funcția de transpirație nu este complet dezvoltată și conținutul de grăsimi al stratului superior al pielii este mai mic2.

Aceste diferențe structurale pot crește permeabilitatea pielii bebelușului. Pierderea transdermică de apă (transdermic = prin intermediul/la nivelul epidermei), ca indicator pentru funcția de barieră a pielii copilului, variază puternic în primul an de viaţă (există momente în care pielea nu este ”rezistentă la apă”). Funcția de barieră a pielii se maturizează până, cel puțin, la sfârșitul primului an din viața copilului.

Comparativ cu pielea unui adult, pielea bebelușului poate absorbi mai multă umiditate într-un timp mai scurt, dar poate și să piardă mai multă umiditate mai rapid. Acest lucru se datorează nivelului scăzut de factori de umiditate naturală, în stratul superior al pielii, la copiii mai mici de 1 an4. În paralel cu procentul mai mare de apă, stratul superior al pielii bebelușului are și o micro-textură mai pronunțată, ce crește suprafața pielii comparativ cu greutatea corporală.

În primele zile de după naștere, pielea bebelușului trebuie să se adapteze de la un mediu umed la unul uscat. În această perioadă de timp, nou-născutul pierde vernixul, o mixtură de grăsimi și celule moarte ale pielii care a servit ca strat protector în burtica mamei. Începând cu a doua săptămână, conținutul de apă al stratului superior al pielii crește rapid.

Valoarea pH-ului pielii unui sugar este neutră (posibil datorită lichidului amniotic ușor alcalin) și, în primele câteva zile de viață, scade, fără a ajunge complet la valorile caracteristice ale unui adult -în ceea ce privește ”acidul mantic”5. Valoarea mai crescută a pH-ului influențează negativ diferitele enzime care servesc la menținerea funcției de barieră și, astfel, apare iritația, în special în zona de scutec.

Acest lucru induce cerințe speciale în ceea ce privește produsele de îngrijire ale pielii bebelușului. Pentru că pielea are un potențial mai mare de permeabilitate și raportul dintre suprafața corpului și greutatea corporală este mai mare decât la adulți, ingredientele din produsele pentru îngrijirea pielii bebelușilor ar trebui să fie absolut sigure.

De asemenea, trebuie evitat orice poate face rău barierei pielii sau orice poate afecta dezvoltarea sa, de ex. modificând pH-ul sau dizolvând grăsimile pielii.

Săpunurile tradiționale (alcaline), de exemplu, atacă grăsimile pielii și prin urmare nu sunt potrivite pentru bebeluși.

1) Evans NJ, Rutter N. Development of the epidermis in the newborn. Biol Neonate 1986; 49: 74-80.

2) Stamatas GN, Nikolovski J, Luedtke MA et al. Infant skin microstructure assessed in vivo differs from adult skin in organization and at the cellular level. Pediatr Dermatol 2010; 27: 125-31.

3) Agache P, Blanc D, Barrand C et al. Sebum levels during the first year of life. Br J Dermatol 1980; 103: 643-9.

4) Nikolovski J, Stamatas GN, Kollias N et al. Barrier function and water-holding and transport properties of infant stratum corneum are different from adult and continue to develop through the first year of life. J Invest Dermatol 2008; 128: 1728-36.

5) Stamatas GN, Nikolovski J, Mack MC et al. Infant skin physiology and development during the first years of life: a review of recent findings based on in vivo studies. Int J Cosmet Sci 2011; 33: 17-24.