Ferma Ehrensberg

HiPP încearcă măsuri de protecție a mediului, în Ehrensberg, pentru îmbunătățirea biodiversității. Țelul este de a administra această fermă ecologică, într-un mod sustenabil și eficient, ca model de afacere. Pe viitor, aceasta este intenționată ca model pentru producătorii HiPP.

Vrem să arătăm cum sustenabilitatea și protecția biodiversității pot fi încorporate în rutina zilnică a unei ferme.

 

Ferma Ehrensberg

Obiectivul nostru este să administrăm această afecere model, într-un mod sustenabil și eficient. Pe viitor, aceasta este intenționată ca model pentru producătorii HiPP.

 

Calitatea solului

În ceea ce privește îmbunătățirea calității solului, metode diferite au fost testate în proiectul model, cum ar fi, de exemplu, utilizarea făinii de rocă pentru legarea amoniacului, fertilizarea cu bălegar solid și alte metode naturale.

 

Rase vechi în fermă

Pentru a crește diversitatea speciilor, rase vechi rare și-au găsit un cămin în ferma noastră: vitele originale Braunvieh, din care mai există doar 500 de animale în Bavaria.

 

Ecosistemele

Ecosisteme noi, cum ar fi rânduri de copaci, graduri vii protectoare (de ex. pentru sfrânciocul roșiatic), garduri din plante cu crengi uscate, rizomi și straturi de flori la marginile câmpurilor și pășunilor, sunt create pentru a oferi habitate pentru reptile, păsări, mamifere mici și insecte.

Plan de cultivare a câmpului și colectarea datelor științifice

Factorii naturali determinanți pentru locația fermelor și a câmpurilor oferă sugestii concrete pentru îmbunătățirea diversității speciilor și conservarea naturii. La acest proiect lucrăm împreună cu Bioland, Universitatea Tehnică din Munchen, Universitatea Tehnică din Hanover și Consiliul Bavarez pentru Protecția Păsărilor.

Pentru a crește diversitatea speciilor, rasele vechi rare au găsit în fermă o casă: bovine originale Braunvieh, din care doar 500 de animale au rămas în Bavaria, oi Skudde (în prezent, 1.000 de animale în Germania) și rasa veche de pui Appenzeller Spitzhauben.

Conform Listei Roșii a speciilor de animale domestice pe cale de dispariție, vitele originale Braunvieh sunt ”foarte periclitate”. În ferma Ehrensberg, modelul HiPP pentru agricultură sustenabilă, această rasă este crescută conform speciei. Vitele originale Braunvieh descend din așa numitele vite Torfrind, care pășteau pe lângă lacurile din Alpi acum mai bine de 2000 de ani.

Împreună cu Consiliul Bavarez pentru Protecția Păsărilor (LBV), ferma Ehrensberg a efectuat proiecte variate de reintroducere pentru restabilirea unor animale, cum ar fi fazani, bufnițe de hambar, broasca cu burta galbenă și plevușca.

 

 

Sfrânciocul roșiatic este o specie importantă pentru un ecosistem intact. Datorită agriculturii intensive, există mai puține garduri vii și tufișuri ca habitat natural pentru păsări. Deja este inclusă pe lista speciilor periclitate. Această pasăre rară este cunoscută pentru aruncarea ”victimelor” sale în țepi. Conform tradiției populare, întotdeauna strânge nouă insecte înainte de a le mânca. HiPP a creat habitate noi pentru sfrânciocul roșiatic în ferma Ehrensberg și a instalat garduri din plante cu ramuri uscate (crengi și nuiele), la marginile câmpurilor.

Aceste cutii cuib, făcute din bușteni naturali, ar trebui să ofere vânturelului sau bufniței roșcate un loc pentru înmulțire. În zilele noastre, din nefericire, obiceiul este să se curețe plantele de crengi uscate (locuri în care își fac cuib multe păsări), din păduri. De aceea, cutiile cuib sunt oferite ca alternativă.


Bine de știut

 • Bufnițele mănâncă aproape 30 de soareci pe zi – pe pereche și puii lor – în sezonul de împrechere (vânează și în hambare și clădiri – un fel de înlocuitori ai pisicii).
 • Un liliac mănâncă aproximativ 4.000 de insecte pe noapte.
 • De ce să protejăm speciile individuale de animale? Destul de simplu. Ele îndeplinesc funcții pe care le observăm doar când atunci când acestea lipsesc. De exemplu, fără broaște am avea mult mai mulți țânțari.

Mulți oameni ar putea trăi fără miere de albine, dar nu și fără albine. Aceste insecte nu ne oferă doar miere, ci, mai presus de toate, polenizează toate florile. Făcând acest lucru, asigură existența plantelor și a recoltelor bune pentru fermieri. Fără aceste insecte, recolta de fructe ar fi în pericol. Când albinele mor sau se îmbolnăvesc, acest lucru ne afectează pe toți. Din acest motiv, HiPP este, de asemenea, implicat în conservarea habitatelor naturale ale albinelor, prin proiecte de biodiversitate. Ferma Ehrensberg este acum casă și pentru șase colonii de albine, aduse aici ca reacție la prăbușirea dramatică a populațiilor de albine.

Bine de știut

 • 85% din producția mondială de alimente depinde de albine. Dacă acestea mor, oamenii nu pot supraviețui, deoarece insectele sălbatice rămase nu ar putea să polenizeze toate plantele.
 • O colonie de albine are până la 60.000 de albine.

Ecosisteme noi, cum ar fi rânduri de copaci, graduri vii protectoare (de ex. pentru sfrânciocul roșiatic), garduri din plante cu crengi uscate, rizomi și straturi de flori la marginile câmpurilor și pășunilor, sunt create pentru a oferi habitate pentru reptile, păsări, mamifere mici și insecte. Principiul de la baza gardurilor din plante cu crengi uscate nu este să se creeze garduri noi prin plantarea lor, ci să se lase crearea lor prin vânt și răspândirea semințelor. Crengi, nuiele și bețe sunt suprapuse ca un perete puțin dens, care oferă, de asemenea, protecție împotriva plantelor care cresc. Avantajele unor asemenea construcții sunt, pe deoparte, costurile mici de construcție, și pe de cealaltă parte, pereții puțin denși oferă casă pentru numeroase specii rare.

În agricultura convențională, câmpurile și pajiștile sunt cultivate chiar la marginea pădurilor, pentru mai mult randament. Pentru a susține biodiversitatea și sustenabilitatea, plantăm garduri vii sălbatice și flori sălbatice native. Acestea oferă adăpost animalelor, protejează bovinele împotriva vântului și reduce eroziunea solului.

Trei elemente pentru agricultură sustenabilă în ferma Ehrensberg:

o rasă veche pe pășune, marginile câmpului plantate cu plante cu ramuri uscate și un adăpost natural pentru animale într-o pădure Europeană de fag.


Bine de știut

 • Solul ecologic bun poate absorbi și stoca 150 de litri de apă pe zi.
 • În UE, 56% din sol este lipsit de viață.
 • Solul ecologic bun poate stoca 575-700 kg de CO2 /an/ha.
 • Râmele sunt foarte importane pentru sol, îl aerisesc și îl fertilizează cu substanța ecologică (humus) pe care o elimină. În terenurile agricole ecologice, există 200 - 500 de râme/m², în terenurile agricole convenționale 16 - 18 râme/m².
 • Un sol cu ​​230 râme/m²,înseamnă 2,5 t râme/ha.
 • Solul cu 600 de râme/m² poate produce 80 de grame de humus/an/ha (în cel mai bun caz).
 • Tunelurile săpate de râme au 2 m adâncime. Un vierme trăiește aproximativ 10 ani, într-un tunel, dacă nu este atacat, iar tunelurile există pentru încă 10 ani, fiind folosite de alte insecte și de rădăcini.

În ceea ce privește îmbunătățirea calității solului, metode diferite au fost testate în proiectul model, cum ar fi, de exemplu, utilizarea făinii de rocă pentru legarea amoniacului, fertilizarea cu bălegar solid și alte metode naturale. De asemenea, măsuri pentru asigurarea sănătății animalelor, cum ar fi utilizarea microrganismelor active sau a paielor de calitate organică, ca așternut.

Există mai mulți factori care afecteză calitatea solului, în special în agricultură.

1. Supradezvoltarea

2. Stresul chimic din industrie și agricultură, cu consecințe pe termen lung asupra sănătății și capacității solului.

3. Stresul fizic cauzat de tratarea necorespunzătoare (utilaje grele și unelte de cultivare care distrug solul sensibil, conducând la obținerea substanțelor chimice necesare pentru menținerea randamentului).

4. Cultivarea în perioade greșite.

5. Pierderea materiilor ecologice și, prin urmare, a capacității de performanță, prin utilizarea îngrășămintelor greșite, rotația greșită a culturilor și tratarea eronată a solului.

6. Degradarea pânzei freatice prin folosirea necorespunzătoare a terenurilor.


Principiul:

"Sol sănătos - plante sănătoase - oameni sănătoși și animale sănătoase" este motto-ul, dar și principiul sustenabilității, important pentru conservarea solului sănătos; sustenabilitatea în echilibrul de energie este esențială.

 

Bine de știut

 • Solul ecologic bun poate absorbi și stoca 150 de litri de apă pe zi.
 • În UE, 56% din sol este lipsit de viață.
 • Solul ecologic bun poate stoca 575-700 kg de CO2 /an/ha.
 • Râmele sunt foarte importane pentru sol, îl aerisesc și îl fertilizează cu substanța ecologică (humus) pe care o elimină. În terenurile agricole ecologice, există 200 - 500 de râme/m², în terenurile agricole convenționale 16 - 18 râme/m².
 • Un sol cu ​​230 râme/m²,înseamnă 2,5 t râme/ha.
 • Solul cu 600 de râme/m² poate produce 80 de grame de humus/an/ha (în cel mai bun caz).
 • Tunelurile săpate de râme au 2 m adâncime. Un vierme trăiește aproximativ 10 ani, într-un tunel, dacă nu este atacat, iar tunelurile există pentru încă 10 ani, fiind folosite de alte insecte și de rădăcini.

Mai multe afaceri HiPP pentru biodiversitate

”Modelul de afaceri pentru biodiversitate” acordă o atenție deosebită agriculturii și posibilităților de îmbunătățire a biodiversității, în acest cadru. Angajații HiPP au deja o primă experiență în acest proiect, la fel ca și elevii, studenții și alte grupuri interesate, deoarece HiPP oferă excursii frecvente la fermă pentru a face subiectul literalmente ”tangibil”.

Sprijinul Fundației Federale Germane pentru Mediu (DBU)

Datorită rezultatelor bune și experiențelor pozitive în cadrul acestui proiect, am decis extinderea experimentului la cultivarea legumelor și a cerealelor. Împreună cu alte companii din cadrul Asociației Producătorilor Ecologici Alimentari (AöL), HiPP va examina metodele de conservare a biodiversității în agricultură, în mai multe ferme, până în 2016.

Abordare și obiective

Sarcina la îndemână este aceea de a dezvolta un sistem de înregistrare și evaluare a biodiversității și de a lucra cu rezultatele astfel încât acestea să poată fi transmise în mod credibil și transparent prin intermediul companiilor din domeniul alimentar. În timp ce funcțiile speciilor și a populațiilor importante pentru producția agricolă ar trebui luate în considerare (”biodiversitate bazată pe management”), ar trebui să se acorde atenție conservării diversității speciilor și a habitatelor. Acest lucru este important pentru protecția naturii (”protecția biodiversității naturii”).

 

Împreună cu AöL, Universitatea Tehnică din München, Universitatea Leibniz din Hanovra și companiile partenere, investigăm efectele agriculturii asupra biodiversității, în cadrul lanțului de valori al alimentelor ecologice. Vor fi elaborați pași practici privind modul în care pot fi făcute îmbunătățiri. Pe termen lung, putem oferi sfaturi pragmatice producătorilor HiPP, pentru măsuri eficiente din punct de vedere al costurilor pentru conservarea biodiversității și, astfel, pentru a crește numărul producătorilor care aleg biodiversitatea.