Interviu științific – întrebări frecvente în cabinetul dermatologic

Răspunsuri oferite de către Dr. Christina Schnopp

Clinica de Dermatologie și Alergologie TU München

Cât de frecvent ar trebui să-i fac baie copilului? Este apa suficient de curată sau ar trebui să folosesc produse pentru baie?

Obiceiurile de îmbăiere și spălare pentru bebeluși sunt foarte diferite, de la ţară la ţară. De exemplu, în Franța copiilor li se face baie zilnic, în timp ce în Germania sunt doar spălați rapid.

Cu puțin timp în urmă, efectele spălării copiilor cu vârste între 7 zile și 4 săptămâni au fost investigate științific.6 Un grup a fost spălat de 2 ori pe săptămână, în apă curată, și alt grup a fost spălat cu o lavetă și apă curată. Rezultatele au arătat doar diferențe minore, cu toate că valorile funcției de barieră în zona scutecului au fost puțin mai bune la acei copii care au fost îmbăiați.

Prin urmare, poate fi recomandată baia de două ori pe săptămână.

Dacă alegeţi să procedaţi astfel, trebuie să asigurați temperaturile corecte pentru apă și pentru camera în care se face baia. Apa ar trebui să fie între 36 și 38°C (temperatura corpului) și temperatura aerului ar trebui să fie cuprinsă între 23 - 25°C.

În primele luni, bebelușii nu ar trebui să stea în apă mai mult de 5-7 minute. În cazul nou-născuților, ar trebui să se țină cont și de vindecarea bontului ombilical. Cereți sfatul medicului dacă nu sunteți siguri.

Utilizarea unui produs de baie poate fi utilă pentru curățarea delicată sau pentru minimizarea iritațiilor pielii. Țineți cont că bariera cutanată poate fi afectată și de apa curată, cel puțin temporar. În mod ideal, loțiunile de spălare și produsele de baie pentru copii ar trebui să curețe pielea delicat, să aibă pH-ul neutru sau ușor acid pentru a menține acidul mantic și nu ar trebui să irite ochii.7

Într-un studiu efectuat pe o perioadă de 8 săptămâni, s-a demonstrat că utilizarea unor produse de baie corespunzătoare nu are nicio influență negativă asupra funcțiilor pielii; unele valori măsurate fiind chiar mai bune decât în grupul copiilor care au fost spălați doar cu apă curată.8

Astfel, un produs corespunzător pentru baie poate fi recomandat.

6) Garcia Bartels N, Mleczko A, Schink T et al. Influence of bathing or washing on skin barrier function in newborns during the first four weeks of life. Skin Pharmacol Physiol 2009; 22: 248-57.

7) Blume-Peytavi U, Cork MJ, Faergemann J et al. Bathing and cleansing in newborns from day 1 to first year of life: recommendations from a European round table meeting. J Eur Acad Dermatol Venereol 2009; 23: 751-9.

8) Garcia Bartels N, Scheufele R, Prosch F et al. Effect of standardized skin care regimens on neonatal skin barrier function in different body areas. Pediatr Dermatol 2010; 27: 1-8.