Studiul confirmă: Probioticul HiPP este sigur

Hrănirea naturală cu lapte matern a reprezentat sursa de inspirație pentru dezvoltarea formulelor cu pre și probiotice. Pe lângă prebioticele oligozaharide (HMO), laptele matern conține o varietate de culturi probiotice.
Grupul European de Specialiști (ESPGHAN), de exemplu, cere ca siguranța și beneficiile fiecărui prebiotic sau probiotic să fie demonstrate în studii științifice, atât individual cât și pentru orice combinație. În plus, datele pe termen lung sunt necesare pentru a arăta ce influență ulterioară poate avea administrarea precoce a probioticelor asupra sănătății (1).

L. fermentum și Galacto-oligizaharide în alimentele pentru sugari

L. fermentum a fost inițial izolat din laptele matern și este de asemenea un colonizator tipic al intestinului sugarului. A fost investigat în numeroase studii in vitro și in vivo, inițial pe animale, după care pe subiecți umani, mai întâi pe adulți și ulterior pe copii.
Rezultatele studiilor au demonstrat că L. fermentum CECT5716 nu este doar o tulpină probiotică sigură, ci și supraviețuiește tractului gastrointestinal (2, 3) și are influență pozitivă asupra sistemului imunitar (4, 5, 6, 7).

Un studiu dublu-orb randomizat și controlat, la care au participat 121 de sugari cu vârste cuprinse între 1 și 6 luni a demonstrat că asocierea dintre L. fermentum și GOS în formulele pentru sugari este sigură și conduce la o reducere semnificativă a infecțiilor în această perioadă (8). Un studiu pe formule de continuare care conțin L. fermentum și GOS a avut rezultate similare (9).

Un studiu de urmărire (follow-up) confirmă efectele pe termen lung

Studiul clinic de urmărire (follow-up) aupra formulelor de început, confirmă faptul că formula cu GOS și L. fermentum este sigură și pe termen lung (10). Potrivit autorilor, este cel mai mare studiu pe termen lung privind siguranța formulelor de lapte de început îmbogățite cu probiotice.

Datele de la 91 de copii care au participat la studiul inițial din 2012, au fost utilizate pentru urmărirea aleatorie. Obiectivul principal a fost urmărirea și înregistrarea creșterii în greutate, a taliei și a circumferinței craniene la vârstele: 6 luni, 1, 2 și 3 ani. 

Maldonado și colaboratorii au arătat că sugarii care au primit formula de început cu GOS și L. fermentum în decursul primelor 6 luni de viață (grupul de studiu), au crescut corespunzător în comparație cu copiii care au primit o formulă fără probiotice (grupul de control).

La vârsta de 3 ani, valorile medii ale greutății, taliei și circumferinței craniene au fost similare la copiii din ambele grupuri (figura 1). Nu s-au constatat diferențe în ceea ce privește incidența infecțiilor, a bolilor non-infecțioase și a problemelor intestinale. Bacteriile intestinale din scaun au fost comparabile în ambele grupuri.

Fig. 1 Siguranța pe termen lung a formulei de început (Studiu de urmărire GOLF10 : Date antropometrice pentru greutatea corpului, înălțime și circumeferință craniană, în raport cu alimentația

Concluzii

  • Studiul de urmărire a confirmat siguranța pe termen lung a utilizării timpurii de formulă de început suplimentată cu probioticul L. fermentum. 
  • Dezvoltările similare în ambele grupuri, în ceea ce privește funcțiile intestinale, parametrii scaunului și incidența bolilor, sunt conform așteptărilor. Efectele probioticelor se manifestă întotdeauna doar pe perioada administrării, în timp ce, în cazul formulei sinbiotice, efectele acesteia se manifestă în primele 6 luni de viață. Reducerea infecțiilor este în mod special importantă în această perioadă, copiii fiind mai sensibili.
  • Studiul de urmărire consolidează rezultatele studiilor pe formulele de început și de continuare: adăugarea de pre și probiotice în formulele de început este un pas important în direcția corectă și un concept de viitor în ceea ce privește compoziția formulelor.

Referințe:
1. Braegger C et al. J Pediatr Gastroenterol Nutr 2011; 52: 238–50.
2. Martin R et al. Hum Lact 2005; 21: 8–17.
3. Lara-Villoslada F et al. J Dairy Res. 2009; 76(2): 216–221.
4. Peran L et al. Int J Colorectal Dis 2006; 21(8): 737–746.  
5. Olivares M et al. J Appl Microbiol 2006; 101(1): 72–79. 
6. Arribas B et al. Br J Nutr 2009; 101(1): 51–8.
7. Peran L et al. Br J Nutr. 2007; 97(1): 96–103.
8. Gil-Campos et al. Pharmacol Res 2012; 65: 231–238.
9. Maldonado et al. J Pediatr 2012; 54: 55–61.
10. Maldonado et al. Pharmacol Res 2015; 95–96: 12–19, epub.

Informații despre produs: Aflați mai multe despre HiPP Organic COMBIOTIC® - conține culturi naturale ale acidului lactic & GOS