Protecție împotriva infectării, prin transferul anticorpilor IgG prin sângele din cordonul ombilical, după infecția maternă cu SARS-CoV-2 în timpul sarcinii

05.2021
Autor Prof. E. Harms, Departamentul de Pediatrie al Universității Münster

Nou-născuții sunt protejați de infecții prin sistemul lor imunitar congenital imatur și prin anticorpii materni transferați prin placentă. O echipă de cercetători din Philadelphia (SUA), a analizat un număr mare de cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 în timpul sarcinii și au studiat anticorpii împotriva domeniului de legare a receptorilor proteinei spike SARS-CoV-2, care se găsesc în sângele matern și sângele cordonului ombilical [1]. Studiul a analizat serurile a 1471 de diade mamă / nou-născut. Anticorpii IgG la SARS-CoV-2 au fost detectați la 83 de mame și la numai 72 de nou-născuți. Cu toate acestea, anticorpii IgM nu au fost detectați la niciunul dintre nou-născuți. Anticorpii IgM au fost detectați la 48 de mame, titruri mai mari fiind detectate la cele cu infecții simptomatice.

50 dintre cele 83 de mame au fost asimptomatice și nu știau că sunt infectate. Titrul anticorpilor IgG nu s-a corelat cu progresia bolii, cu excepția cazurilor severe. Raporturile de transfer (titru la mamă / copil) au crescut odată cu creșterea timpului între debutul infecției materne și naștere, dar nu au fost asociate cu severitatea infecției materne. Raportul de transfer la 40 din cei 72 de nou-născuți seropozitivi a fost ≥ 1.

Observație: Acest studiu conține mai multe informații importante:

Majoritatea mamelor la care s-au detectat anticorpi, nu au știut de infecție. Aceasta este o problemă generală a pandemiei COVID-19, ceea ce face aproape imposibilă contorizarea infecțiilor.

Niciunul dintre cei 83 de nou-născuți nu a prezentat anticorpi IgM, ceea ce înseamnă că nu au existat cazuri de infecție intrauterină. Cele câteva cazuri de transmitere verticală la făt, sunt excepții.

Anticorpii IgG transferați sunt susceptibili să protejeze nou-născuții împotriva infecției, deși nu este încă clar cât durează această protecție și cât de eficientă este. Vaccinarea împotriva SRAS-CoV-2 în timpul sarcinii ar putea oferi nou-născutului protecție temporară împotriva infectării.

 

Referințe:

Korpela K, Helve O, Kolho K et al. Maternal Fecal Microbiota Transplantation in Cesarean-Born Infants Rapidly Restores Normal Gut Microbial Development: A Proof-of-Concept Study. Cell Vol. 183, Issue 2: 324–334, October 15, 2020