Este posibil ca o dietă ecologică să reducă expunerea la pesticide?

Amelie Bieringer, M.Sc., Nutriționist

Context
În trecut, mai multe studii au arătat că dieta este un factor major al expunerii totale la pesticide1,2. Expunerea la pesticide este asociată cu o serie de probleme de sănătate, precum IQ scăzut3, deficit de atenție și probleme de comportament la copii4, astm5, cancer6, sau probleme cu greutatea corporală și dereglări metabolice7. În comparație cu alimentele provenite din agricultura convențională, s-a demonstrat că alimentele ecologice conțin mai puține pesticide8.
Un studiu realizat de Hyland și colab. (2019), a investigat dacă expunerea la pesticide poate să fie redusă prin trecerea de la o dietă convențională la o dietă ecologică.

Structură studiu:
La studiu au participat 4 familii americane (adulți și copii cu vârste de la 3 ani) care consumau în mod obișnuit produse convenționale. Studiul s-a desfășurat pe o perioadă de 12 zile. În primele 6 zile, familiile au consumat diata convențională obișnuită. În următoarele 6 zile, au primit exclusiv dietă ecologică. În fiecare zi au fost colectate probe de urină și analizate pentru 18 pesticide și metaboliții acestora. Au fost comparate reziduurile de pesticide – înainte vs. după schimbarea dietei. Au fost analizate în total 156 de probe, de la 16 subiecți.

Rezultate:
Consumul de alimente ecologice poate să fie corelat cu o reducere semnificativă a cantității de pesticide (structura originală) și a metaboliților acestora. Acest lucru a demonstrat că o dietă ecologică reduce expunerea la pesticide a copiilor și adulților.

Comentariu:
Trebuie luat în considerare că studiul a inclus un număr mic de participanți. În cazul subiecților participanți la studiu, deși expunerea la pesticide a fost redusă, nu s-a făcut nicio evaluare cu privire la relevanța clinică a nivelurilor raportate de pesticide din probele de urină. Cu toate acestea, este în mod deosebit important, ca grupurile vulnerabile precum sugarii și copiii să fie protejați de expunerea la pesticide și prin urmare să se reducă ingestia de pesticide prin alimentație. Consumul de alimente ecologice aduce un beneficiu semnificativ în acest sens. 

Referințe
1 Curl, C.L., et al., 2015. Estimating pesticide exposure from dietary intake and organic food choices: the Multi-Ethnic Study of Atherosclerosis (MESA). Environ. Health Perspect. 123, 475–483.
2 Riederer, A.M., et al., 2008. Diet and nondiet predictors of urinary 3-phenoxybenzoic acid in NHANES 1999–2002. Environ. Health Perspect. 116, 1015–1022.
3 Grunier et al, 2017. Prenatal Residential Proximity to Agricultural Pesticide Use and IQ in 7-Year-Old Children. Environ. Health Perspect 125, 5.
4 Butler-Dawso, J., et al, 2016. Organophosphorus pesticide exposure and neurobehavioral performance in Latino children living in an orchard community. Neurotoxicology 53, 165-172.
5 Raanan, R., et al. 2015. Early-life Exposure to Organophosphate Pesticides and Pediatric Respiratory Symptoms in the CHAMACOS Cohort. Environ. Health Perspect. 123,2.
6 Baudry J., et al. 2018 Association of frequency of organic food consumption with cancer risk findings from the NutriNet-Santé Prospective Cohort Study. Jama Internal Medicine.
7 Debost-Legrand, A., et al. 2016. Prenatal exposure to persistent organic pollutants and organophosphate pesticides, and markers of glucose metabolism at birth. Environ. Research.146.
8 Baransky, M., et al.: Higher antioxidant and lower cadmium concentrations and lower incidence of pesticide residues in organically grown crops: a systematic literature review and meta-analyses. BJN, 2014.
9 Hyland et al. 2019. Organic diet intervention significantly reduces urinary pesticide levels in U.S. children and adults. Environ. Research. 171. 568-575.

Concluzie: Studiul susține prezumția că agricultura ecologică este eficientă pentru a stopa pierderea speciilor de insecte în zonele agricole.

Pentru a afla mai multe despre ceea ce face HiPP pentru a promova biodiversitatea, vizitați,  www.hippmaimultdecatecologic.ro

Link către articol: Către o schemă standardizată de monitorizare cantitativă și calitativă a insectelor  https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/ece3.6166