Transplant de materii fecale la sugarii extrași prin cezariană?

05.2021
Autor Dr. Markus Brüngel, Nutriționist

În timpul nașterii vaginale, sugarii sunt expuși la microbiota intestinală și vaginală a mamei. Acești microbi colonizează intestinul sugarului și creează baza pentru microbiota intestinală, care reprezintă un factor cheie pentru sănătate mai târziu în viață. Când nou-născutul este extras prin operație cezariană, se dezvoltă o microbiotă intestinală inițială „diferită”. Acest lucru ar putea avea impact asupra imprimării „incorecte” a sistemului imunitar al sugarului și astfel, sugarii extrași prin cezariană pot prezenta un risc mai mare de a dezvolta anumite boli mai târziu în viață, cum ar fi alergiile, diabetul de tip 1 și obezitatea.

Cercetătorii finlandezi au reușit să promoveze propagarea germenilor intestinali obișnuiți, la sugarii extrași prin cezariană. La scurt timp după naștere, sugarii au primit lapte matern amestecat cu eșantioane fecale de la propriile mame. După numai o săptămână, microbiota intestinală a acestor sugari era asemănătoare cu cea a sugarilor extrași prin cezariană. Cercetătorii subliniază faptul că probele fecale trebuie testate înainte de utilizare, pentru detectarea agenților patogeni. Dintre cele 17 gravide care s-au oferit voluntar să participe la studiu, doar șapte au fost selectate pe baza testelor preliminare. În cazul celorlalte femei, medicii au detectat agenți patogeni - inclusiv streptococul de tip B în tampoanele genitale - care ar fi putut avea efecte negative asupra nou-născuților.

Cu trei săptămâni înainte de operația de cezariană planificată, cercetătorii au prelevat probe fecale de la gravidele participante la studiu. Probele au fost analizate microbiologic și apoi păstrate în depozite congelate până la data scadentă. După naștere, sugarilor li s-a administrat lapte matern amestecat cu probele de scaun dezghețate ale propriilor mame. Cu acest unic „transplant de microbiotă din scaun”, sugarii au ingerat în medie șapte milioane de bacterii vii. Toate mamele și-au alăptat copiii cel puțin două luni. Pe tot parcursul perioadei, de la două zile până la trei luni după naștere, medicii au analizat conținutul bacterian al probelor de materii fecale ale sugarilor. Acestea au fost comparate cu 82 de eșantioane fecale, atât de la sugari extrași prin cezariană cât și născuți pe cale vaginală.

Rezultate:

În perioada de studiu de trei luni, sugarii nu au prezentat simptome ale vreunei boli care necesita tratament. În primele zile după transplantul microbian, gama speciilor microbiene intestinale s-a modificat semnificativ, fiind comparabilă cu microbiota intestinală maternă. Sugarii ”netratați” extrași prin cezariană, au prezentat un număr semnificativ mai mic de Bacteroide și Bifidobacterii comparativ cu sugarii născuți vaginal. În plus, la sugarii ”netratați” extrași prin cezariană, s-au identificat un număr mai mare de bacterii din speciile Enterococcus, Enterobacter și Klebsiella, aceștia fiind considerați potențiali agenți patogeni. Transplantul de microbiotă intestinală maternă a asigurat că microbiota intestinală a sugarilor extrași prin cezariană (participanți la studiu) seamănă cu cea a sugarilor născuți vaginal, la șapte zile după naștere.

Observație:

Această nouă procedură pare a fi mult mai eficientă decât „expunerea nou-născutului la flora vaginală a mamei, prin inoculare”, propusă anterior. Prin această procedură, sugarii extrași prin cezariană au fost inoculați prin tamponare cu secreții vaginale materne, procedură care nu a reușit să normalizeze colonizarea bacteriană a intestinului. Cu toate acestea, trebuie remarcat faptul că efectul transplantului de microbiotă fecală a fost susținut de un studiu la care au participat numai șapte subiecți și trebuie confirmat la o populație de studiu mai mare.

Referințe:

Korpela K, Helve O, Kolho K et al. Maternal Fecal Microbiota Transplantation in Cesarean-Born Infants Rapidly Restores Normal Gut Microbial Development: A Proof-of-Concept Study. Cell Vol. 183, Issue 2: 324–334, October 15, 2020