Aport inadecvat de fier la sugarii exclusiv alăptați cu vârsta cuprinsă între 6 și 12 luni

09.2021
Autor Prof. E. Harms, Departamentul de Pediatrie al Universității  Münster

Un aport adecvat de fier nu este important doar pentru eritropoieză, ci și, de exemplu, pentru dezvoltarea neurocognitivă. Deoarece rezervele de fier dobândite prenatal se epuizează treptat în primele șase luni de viață, suplimentarea cu fier este o problemă importantă pentru faza de dezvoltare, deosebit de critică în perioada cuprinsă între 6 și 12 luni. Oamenii de știință din SUA au calculat aportul zilnic și absorbția de fier pentru această grupă de vârstă, bazându-se pe baza de date Feeding Infants and Toddlers Study (FITS)  a aporturilor alimentare din 2016 [1].

Au vizat trei grupuri:
1. sugarii alăptați exclusiv la sân
2. sugari parțial alăptați
3. sugari hrăniți exclusiv cu formulă

Necesarul zilnic de fier absorbit pentru sugarii cu vârsta cuprinsă între 6 și 12 luni este de 0,69 mg, care a fost folosit ca bază pentru toate calculele ulterioare. Ratele de absorbție ale fierului variază foarte mult în funcție de tipul de aliment: lapte uman 50%, produse din carne 20%, surse de fier nonhemic 5%. Pe baza aportului alimentar al copiilor din studiul FITS, autorii au calculat valorile medii ale fierului absorbit zilnic: alăptați exclusiv 0,4 mg/zi, alăptați parțial 0,6 mg/zi, hrăniți cu formulă 1,0 mg/zi.

Rezultat: Aceasta înseamnă că absorbția zilnică a fierului la sugarii alăptați exclusiv a fost sub valoarea recomandată, ceea ce duce la o epuizare suplimentară a rezervelor de fier.

Observație: Acest studiu nu trebuie respins ca fiind statistică pură, deoarece nu există cu adevărat dovezi concrete din studii de caz. Pentru a-l produce, am avea nevoie de studii la care să participe copii alăptați exclusiv cu vârsta cuprinsă între 6 și 12 luni, cărora li se verifică și deficitul de fier latent, adică prin măsurarea nivelurilor de Hb, Fe, feritină, transferină și receptori solubili de transferină-1 (sTfR1). Dacă sugarii continuă să fie alăptați exclusiv după vârsta de 6 luni, ei ar trebui să primească suplimentar fier, contrar recomandărilor nutriționale.

Referințe:
[1] Abrams SA, Hampton JC, & Finn KL A Substantial Proportion of 6- to 12-Month-Old Infants Have Calculated Daily Absorbed Iron below Recommendations, Especially Those Who Are Breastfed. J Pediatr 2021;231:36-42.