Anteversia femurală (degetele de porumbel) este un fenomen fiziologic

10.2019
Autor: Prof. J. Spranger, Departamentul de Pediatrie al Universității Mainz


Bebelușii merg adesea cu picioarele îndreptate către interior. Acest lucru poate provoca îngrijorare în rândul părinților din motive funcționale sau estetice.

O revizuire retrospectivă a dosarelor medicale a 926 de copii, care fuseseră redirecționați către o clinică ortopedică cu diagnosticul anteversie femurală (mers de porumbel), au arătat că 95% dintre aceștia nu aveau asociate anomalii scheletice sau neurologice [1]. Condiția lor medicală diagnosticată a fost considerată ca fiind benignă și nu a necesitat nicio intervenție medicală.
Anomaliile fizice considerate a fi în legătură cauzală cu anteversia femurală au fost prezente la 44 dintre copii. Majoritatea acestor anomalii erau cunoscute, iar mersul de porumbel fiind doar un fenomen secundar. Anomaliile primare nu au fost specificate în raport, dar pot fi similare cu cele dintr-un grup de 108 copii cu mers pe vârfuri, dintre care mulți au avut paralizie cerebrală sau neuropatie periferică[2]. Surprinzător, unii pacienți din acest grup au prezentat de asemenea, tulburări de deficit de atenție, hiperactivitate și tulburări de spectru autist.

Comentariu: Studiile raportate subliniază că anteversia femurală este de cele mai multe ori un fenomen fiziologic pentru care este suficient consultul pediatric. Trebuie să se distingă de piciorul strâmb congenital, care necesită evaluare diagnostică și terapie.


Referințe:
[1] Faulks S, Brown K, Birch JG (2017) Spectrum of diagnosis and disposition of patients referred to a pediatric orthopaedic center for diagnosis of intoeing. J Pediatr Orthop 37 (7): e432-e435.
[2] Haynes KB, Wimberly RL, VanPelt JM, et al. (2018) Toe walking: a neurological perspective after referral from pediatric orthopaedic surgeons. J Pediatr Orthop 38 (3): 152-156.