Supraalimentația în copilărie & modificările inflamatorii

02.2024
Autor Dr. Jürgen Hower, paediatru la Mühlheim a.d. Ruhr (Germania)

Obezitatea infantilă este o problemă de sănătate la nivel mondial. Programarea epigenetică timpurie a aportului alimentar are loc atât în timpul dezvoltării intrauterine, pe parcursul sarcinii, cât și în primul an de viață. Datele existente indică faptul că supraponderabilitatea și obezitatea în copilărie și adolescență au tendința de a persista chiar și vîrsta adultă, influențând susceptibilitatea la boli cronice și/sau boli legate stilului de viață. Încă nu avem o înțelegere completă a modificărilor biochimice pe termen lung care pot apărea ca rezultat al comportamentului alimentar nesănătos. Prin urmare, autorii au efectuat un studiu prospectiv pentru a investiga legătura dintre comportamentul alimentar raportat în primii zece ani de viață și profilurile metabolice la vârsta de 16 ani.

Rezultate:

  • Rezultatele arată că supraponderalitatea precoce și crescândă este asociată cu concentrații mai ridicate de lipide serice (colesterol, fosfolipide, acizi grași omega-3 și omega-6) la vârsta de 16 ani. În comparație cu copiii fără istoric de supraponderalitate, adolescenții care exagerează și mănâncă în exces au, de asemenea, o concentrație mai ridicată a particulelor de lipoproteine cu densitate scăzută (VLDL), care sunt indicatori timpurii ai unui risc metabolic crescut.
  • Nivele crescute de lipide sanguine la vârsta de 12 ani au fost asociate cu un indice de masă corporală (CMI) mai mare. La vârsta de 16 ani, adolescenții cu un istoric de alimentație excesivă au prezentat o concentrație mai mică de citrat în sângele lor, indicând un posibil impediment în ciclul acidului citric, responsabil pentru conversia carbohidraților și grăsimilor în energie.
  • Lipsa de apetit nu este asociată cu o creștere a VLDL, ci cu o creștere a glutaminei. Un istoric de lipsă de poftă la mâncare, apoi o creștere rapidă a acesteia în copilărie, sunt asociate cu o concentrație scăzută de valină, în timp ce lipsa persistentă de poftă la mâncare este asociată cu o concentrație scăzută de acetat.

Concluzie:

Copiii obezi și supraponderali se confruntă adesea cu discriminarea din partea colegilor lor, ceea ce agravează problemele lor alimentare și are un impact negativ asupra sănătății lor mintale.

Obezitatea infantilă este asociată cu un nivel mai ridicat de inflamație, cu o sănătate mintală mai slabă și cu un risc crescut de boli cardiovasculare, diabet de tip 2 și cancer mai târziu în viață.

Studiul Bogalusa a demonstrat deja că nivelurile ridicate de lipide din copilăria timpurie pot fi urmărite până la vârsta adultă și sunt legate de obezitate și de riscurile cardiovasculare. Pe baza rezultatelor acestor studii, tratamentul timpuriu chiar și al nivelurilor ușor crescute ale lipidelor din sânge pare a fi de o importanță semnificativă pentru prevenirea pe termen lung a bolilor cardiovasculare. Ateroscleroza începe în copilărie.

Referințe:
Hübel C et al. Childhood overeating is associated with adverse cardiometabolic and inflammatory profiles in adolescence. Sci rep 2021 Jun 14; 11(1): 1247.
Reilly JJ, Kelly J. Long-term impact of overweight and obesity in childhood and adolescence on morbidity and premature mortality in adulthood: systematic review. Int J Obes (Lond) 2011 Jul; 35(7): 891-898.
Daly M et al. Perceived Weight Discrimination Mediates the Prospective Association Between Obesity and Physiological Dysregulation: Evidence From a Population-Based Cohort. Psychol Sci. 2019 Jul;30(7): 1030-1039.
Van Esch B C A M et al. The Impact of Milk and Its Components on Epigenetic Programming of Immune Function in Early Life and Beyond: Implications for Allergy and Asthma. Front Immunol 2020 Oct 21;11: 2141.
Kelsey MM et al. Age-related consequences of childhood obesity. Gerontology 2014;60(3):222-8.
Saeed A et al. Remnant-Like Particle Cholesterol, Low-Density Lipprotein Triglycerides, and Incident Cardiovascular Disease. J Am Coll Cardiol 2018.
Webber LS et al. Tracking of serum lipids and lipoproteins from childhood to adulthood: The Bogalusa Heart Study. Am J Epidemiol 1991 May 1; 133(9): 884-889.