Nutriția sugarilor

Aici puteți găsi o serie de recomandări actuale privind nutriția sugarului, precum și studii care urmăresc caracteristicile nutriției în primul an de viață. Temele cheie fac referire la introducerea alimentelor complementare. 

Supraalimentația în copilărie & modificările inflamatorii

Datele existente indică faptul că supraponderabilitatea și obezitatea în copilărie și adolescență au tendința de a persista chiar și la vîrsta adultă, având un impact asupra susceptibilității la boli cronice și/sau boli legate stilului de viață.

O dietă cu un aport scăzut de acizi grași saturați în copilăria timpurie reduce riscul de ateroscleroză în adolescență.

Ateroscleroza, acumularea intravasculară de colesterol, acizi grași și fosfat de calciu, începe încă din copilărie.

Aport inadecvat de fier la sugarii exclusiv alăptați cu vârsta cuprinsă între 6 și 12 luni

Un aport adecvat de fier nu este important doar pentru eritropoieză, ci și, de exemplu, pentru dezvoltarea neurocognitivă.

”Autodiversificarea”

Ce efect are modalitatea de abordare a introducerii alimentelor solide asupra dezvoltării sugarului și a statusului greutății mai târziu în viață?
Pentru majoritatea sugarilor începerea diversificării se face cu alimente sub formă de piure și mai rar cu bucăți de hrană solidă.

Băuturile răcoritoare și acneea vulgară

La pubertate, creșterea nivelurilor de androgen declanșează producerea de sebum și, în consecință, un spectru de modificări ale pielii numite acnee vulgară. Afectând aproape fiecare adolescent, aceste modificări includ puncte negre, noduli, papule, pustule simple sau abcese confluente.

Copiii supraponderali și obezi suferă mai frecvent de tulburări gastrointestinale funcționale

Un studiu prospectiv observațional efectuat de un grup de lucru italian a examinat prevalența tulburărilor gastrointestinale funcționale (TGIF) la 103 copii supraponderali și obezi (vârsta medie de aprox. 10 ani, 1/3 supraponderali, 2/3 obezi) ...

De ce sugarii nu ar trebui hrăniți cu miere

Părinții ar putea să creadă că le fac bine copiilor hrănindu-i din când în când cu miere. Deși scăzut, există totuși riscul ca mierea să conțină Clostridium botulinum și astfel ar putea provoca botulism infantil în perioada de sugar (nu în copilărie sau la maturitate).

Nutriția în primele 1000 de zile: 10 moduri de a reduce riscul de obezitate

Prevalența statusului supraponderal și a obezității în copilărie a crescut în ultimele decenii în majoritatea țărilor. Mai simplu spus, obezitatea poate fi văzută ca urmare a dezechilibrului dintre aportul de energie și consumul de energie.

Opinia revizuită EFSA cu privire la intervalul de vârstă adecvat pentru introducerea alimentelor complementare

Comisia Europeană a solicitat EFSA (Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentelor) să ofere consiliere cu privire la vârsta adecvată de începere a diversificării.