Meta-analiză care confirmă efectul pozitiv al L. fermentum asupra infecțiilor gastrointestinale la sugari

10.2021

Limosilactobacillus fermentum CECT5716 este o tulpină probiotică care se găsește în mod natural în laptele uman. Pe lângă siguranța sa, se crede că are proprietăți funcționale, antiinfecțioase, imunomodulatoare și antiinflamatorii, ceea ce o face un ingredient ideal în formule. Acest lucru a determinat echipa lui Pastor-Villaescusa să efectueze o analiză sistematică a literaturii și o meta-analiză asupra efectelor tulpinii.

Pentru o evaluare a efectelor bazată pe dovezi, au realizat o analiză sistematică a literaturii până la jumătatea lunii iunie 2021. Au găsit trei studii RCT (studii randomizate controlate) care au fost considerate relevante. Aceste studii au analizat un total de 512 sugari, dintre care 435 au fost de asemenea incluși și în analizele de urmărire. Cohortele pentru toate cele 3 studii RCT au inclus exclusiv sugari hrăniți cu formulă, cu vârsta cuprinsă între unu și șase luni.

Rezultate: Sugarii care au primit o formulă îmbogățită cu L. fermentum CECT5716 au prezentat o rată de incidență a infecțiilor gastrointestinale semnificativ mai scăzută (RRI: 0,52 și 95% IC: 0,36–0,74) în comparație cu cei cărora li s-a administrat placebo. Eterogenitatea dintre studii a fost moderată (I2 = 54,5%).

 

Cea mai semnificativă diferență a fost reprezentată de o incidență mai mică cu 71% a bolilor diareice comparativ cu grupul de control (p = 0,018). Mai mult, datorită absenței unui risc ridicat de părtinire, autorii concluzionează că datele sunt foarte plauzibile. Administrarea de GOS (galacto-oligozaharide) împreună cu acest probiotic, în două dintre studiile RCT, poate explica un efect sinergic care a sporit efectul benefic al L. fermentum.

Concluzie: Această meta-analiză și datele raportate sunt promițătoare și arată că administrarea timpurie a L. fermentum CECT5716 poate reprezenta o metodă profilactică eficientă împotriva infecțiilor gastrointestinale. În plus, adăugarea de L. fermentum în formule s-a dovedit a fi bine tolerată și fără efecte adverse.

Referințe
[1] Pastor-Villaescusa, B.; Blanco-Rojo, R.; Olivares, M. Evaluation of the Effect of Limosilactobacillus fermentum CECT5716 on Gastrointestinal Infections in Infants: A Systematic Review and Meta-Analysis. Microorganisms 2021, 9, 1412. https://doi.org/10.3390/microorganisms9071412