Alimentele ecologice pot să ofere protecție împotriva cancerului?

05.2019

Un studiu privind corelația dintre alimentele ecologice și riscul de cancer, a atras atenția în octombrie 2018. Datele acestui studiu epidemiologic au fost colectate în cadrul studiul francez NutriNet-Santé.

Structură studiu: Pentru colectarea datelor, participanții au completat un chestionar online cu date despre ei înșiși și obiceiurile lor alimentare. Participanții au evaluat cât de des consumă anumite alimente ecologice – ”niciodată”, ”câteodată”, ”de obicei”. Alimentele au fost clasificate în 16 grupe: ex. fructe, legume, carne, alimente preparate și dulciuri. Pe baza răspunsurilor primite de la participanți, oamenii de știință au determinat ”Scorul Alimentar„ al fiecărei persoane. Cu cât s-au consumat mai mult alimente ecologice, cu atât scorul a fost mai mare. De asemenea, au fost colectate informații importante privind starea de sănătate a participanților, istoricul spitalizărilor sau medicația folosită.

Rezultate: Niciunul dintre cei 68,946 de participanți la studiu (cu vârsta mediu de 44,2 ani) nu a fost diagnosticat cu cancer la începutul studiului. În timpul perioadei de observație de 4,5 ani, 1,340 participanți au fost diagnosticați cu cancer. S-a înregistrat un număr semnificativ mai mic de diagnostice cu cancer în grupul care a consumat cele mai mari cantități de produse ecologice. Această corelație a fost în mod particular notabilă în cazul cancerului de sân post-menopauză și a limfomului non-hodgkin.

Motivul presupus, conform autorilor studiului, a fost cantitatea mai mică de pesticide ingerată din produsele alimentare. Prin urmare, consumul de alimente ecologice ar putea fi ”o strategie profilactică promițătoare” în lupta împotriva cancerului.

Cu toate acestea, sunt necesare studii suplimentare, în special studii intervenționale, pentru a confirma aceste rezultate.

Referințe:
Julia Baudry, Karen E. Assmann, Mathilde Touvier, et al. Association of frequency of organic food consumption with cancer risk findings from the NutriNet-Santé Prospective Cohort Study. JAMA Intern Med. Published online October 2018.