Pasteurizarea prin metoda Holder (63°C pentru 30 min) inactivează SARS-CoV-2 din laptele matern

05.2021
Autor Prof. E. Harms, Departamentul de Pediatrie al Universității Münster

În cazul infecțiilor cu COVID-19, virusul SARS-CoV-2 trece de asemenea și în laptele matern. Chiar dacă sugarul nu este alăptat la sân, în contextul pandemic actual, laptele matern poate să fie contaminat cu virusul, în timpul mulsului sau după ce este muls. Două publicații, una din Canada [1] și cealaltă din Ulm [2], cu modele de studiu identice, au arătat că SARS-CoV-2 poate să fie eficient inactivat dacă este pasteurizat prin metoda Holder – 63°C timp de 30 de minute. Studiile au măsurat încărcătura virală viabilă în eșantioane de lapte matern neinfectat, care au fost inoculate cu o încărcătură virală stabilită și apoi au fost pasteurizate sau incubate la temperatura camerei timp de 30 de minute. Încărcătura virală viabilă a scăzut oarecum chiar și la temperatura camerei, posibil datorită proprietăților antivirale ale laptelui matern în sine.

Observație: Pasteurizarea prin metoda Holder este o metodă eficientă de inactivare a SARS-CoV-2 din laptele matern, permițând astfel mamelor pozitive COVID-19 să își alăpteze copiii, care pot beneficia astfel de ceea ce are de oferit laptele matern.

Referințe:
[1] Unger S, Christie-Holmes N, Guvenc F et al. Holder pasteurization of donated human milk is effective in inactivating SARS-CoV-2. CMAJ 2020, 192: E871–874.
[2] Conzelmann C, Groß R, Meister TL et al. Pasteurization Inactivates SARS-CoV-2-Spiked Breast Milk. Pediatrics 2021;147(1):e2020031690.