Probiotice: L. fermentum arată un efect pozitiv promițător asupra ameliorării obezității induse de o dietă bogată în grăsimi – studiu in-vivo

05.2021

Asocierea dintre microbiota intestinului uman și apariția obezității sau a bolilor asociate obezității, a beneficiat în ultimii ani de o atenție științifică crescută. Disbioza cauzată de obezitate este asociată cu o permeabilitate intestinală crescută, mai exact o permeabilitate crescută a mucoasei intestinale, precum și o inflamație sistemică în organism. Modularea microbiotei intestinale ar putea duce la ameliorarea acestor mecanisme patogene. Tulpina probiotică Lactobacillus fermentum CECT5716 (recent redenumită Limosilactobacillus fermentum), care s-a dovedit deja a avea efecte pozitive în cazuri de colită și hipertensiune, oferă o abordare promițătoare.

Structură studiu:

Șoareci masculi au fost împărțiți în trei grupuri și au fost hrăniți cu diete diferite timp de unsprezece săptămâni (n = 10 per grup):
• dietă standard (13% calorii din grăsimi, 20% calorii din proteine și 67% calorii din carbohidrați)
• dietă bogată în grăsimi (59% calorii din grăsimi, 13% calorii din proteine și 28% calorii din carbohidrați)
• dietă bogată în grăsimi și 5x108 UFC L. fermentum CECT5716

Rezultate:
Administrarea L. fermentum la șoarecii hrăniți cu dietă bogată în grăsimi, a condus la o creștere în greutate semnificativ mai mică și la depozite mai mici de grăsimi, în comparație cu șoarecii hrăniți cu aceeași dietă dar care nu au primit suplimente probiotice. Suplimentarea dietei cu probiotice a fost asociată de asemenea, cu o îmbunătățire a metabolismului glucozei și lipidelor. L. fermentum a reglat atât expresia mediatorilor pro-inflamatori la șoarecii hrăniți cu dietă bogată în grăsimi (↓), cât și expresia factorilor cheie de transcripție, care controlează adiponectina (↑).

Concluzie:
Luând în considerare limitările unui studiu in vivo, tulpina probiotică L. fermentum CECT5716 arată un efect pozitiv foarte promițător asupra obezității induse de o dietă bogată în grăsimi. Administrarea L. fermentum a condus la efecte anti-obezitate, care au inclus o disfuncție endotelială intestinală redusă și o reducere a dezechilibrului microbiotei intestinale (disbioză).

 

Referințe:
[1] Jose Alberto Molina-Tijeras et al., Lactobacillus fermentum CECT5716 ameliorates high fat diet-induced obesity in mice through modulation of gut microbiota dysbiosis, Pharmacological Research, (2020) doi:https://doi.org/10.1016/j.phrs.2021.105471