În timpului alăptării, dinamica suptului și cantitățile de lapte ingerate nu sunt afectate de folosirea mameloanelor din silicon

09.2021
Autor Prof. E. Harms, Departamentul de Pediatrie al Universității Münster

Mameloanele din silicon pot reduce durerea la nivelul sânilor în timpul alăptării. Îngrijorarea este că acestea ar putea face suptul mai dificil pentru sugar și, astfel, ar exista riscul să scadă cantitatea de lapte consumată de sugar.


Un grup de cercetători australieni a analizat în detaliu dinamica suptului și cantitățile de lapte matern ingerate, la sugarii alăptați cu și fără folosirea mameloane de protecție din silicon [1]. În acest scop, ei au analizat două grupuri de sugari cu vârste cuprinse între 6 și 8 săptămâni – primul grup, cu 20 de perechi mamă-sugar la care mamele prezentau dificultăți de alăptare din cauza durerii mamelonare și un grup de comparație, cu 28 de perechi mamă-sugar, fără astfel de probleme. Utilizarea mameloanelor din silicon a fost randomizată între toate perechile mamă-copil. Apoi au măsurat vidul produs în timpul suptului, durata hrănirii și cantitatea de lapte ingerată în timpul unei sesiuni de alăptare.

Rezultate: În ambele grupuri, atașarea la mamelon și vârful de vid produs în timpul suptului nu au fost afectate de utilizarea mameloanelor din silicon. Transferul de lapte cu și fără mamelon de protecție, precum și procentul de lapte eliminat asociat cantității disponibile, au fost aceleași în grupul cu mame care acuzau durere mamelonară și mai mici în grupul de comparație (posibil din cauza lipsei de experiență în utilizarea mameloanelor de silicon?). Volumul de lapte supt crește cu 1,1 ml la fiecare creștere cu 10 mmHg a vârfului de vid. Durata de hrănire per sesiune de alăptare tinde să fie prelungită prin utilizarea mameloanelor de protecție (nu semnificativ).

Observație: Acest studiu științific sofisticat al dinamicii suptului și al performanței de supt la sugarii mici alăptați, nu a arătat niciun dezavantaj în folosirea mameloanelor de protecție din silicon. Cu toate acestea, efectul de calmare a durerii datorită acestor dispozitive, măsurat cu scale de durere, a fost de numai aproximativ 25%.

Referințe:
[1] Coentro VS, Perrella SL, Lai CT et al. Nipple shield use does not impact sucking dynamics in breastfeeding infants of mothers with nipple pain. Eur J Pediatr 2021;180:1537–1543.