Simptomele asociate cu faringita de etiologie virală scad riscul statistic al unei infecții cu streptococ de grup A

01.2021
Autor: Prof. J. Spranger, Departamentul de Pediatrie al Universității Mainz

Analiza retrospectivă a fișelor medicale electronice a 67.127 copii și adolescenți a căror principal simptom a fost durerea în gât, a condus la identificarea a două grupuri: A) Pacienți cu faringită acută și B) Pacienți cu simptome asociate frecvent observate în infecțiile virale cum ar fi rinită, tuse, răgușeală [1].

La 37,6% dintre pacienții din grupul A) s-au găsit Streptococi de grup A. În grupul B) frecvența testelor pozitive la streptococ a fost mai mică, scăzând la un minim de 23,2% la pacienții cu simptome complete ale unei boli virale. Din istoricul de caz al pacienților cu semne multiple de infecție virală, a fost dezvoltat un algoritm pentru identificarea pacienților cu probabilitate foarte mică de infecție streptococică. Adolescenții cu vârsta mai mare de 11 ani fără febră sau secreții au prezentat un risc foarte scăzut de infecție streptococică. Limfadenopatia cervicală nu a fost un factor discriminator. Autorii sugerează că la această categorie de pacienți testele suplimentare de diagnostic pot fi evitate. Recomandările se bazează pe faptul că, în acest studiu, doar 15,6% dintre pacienții cu probabilitate mică de infecție streptococică au prezentat Streptococi de tip B în gât, o prevalență sub rata purtătorului la persoanele asimptomatice.

Comentariu: Concluzia simplă care reiese din acest studiu este de a se face testare de Streptococi de tip B la pacienții cu faringită asociată cu febră și secreții. Pe de altă parte, cu cât un adolescent afebril prezintă mai multe simptome virale în afară de durerea în gât, cu atât sunt mai puțin urgente (și economice) măsurile de diagnostic precum teste rapide sau teste ADN pentru identificarea Streptococilor de grup B.

Referințe: [1] Shapiro DJ, Barak-Corren Y, Neuman MI (2020) Identifying patients at lowest risk for streptococcal pharyngitis: A national validation study. J Pediatr. 220: 132-138.