
Dezvoltarea gustului pentru dulce începe în uter și în copilăria timpurie

02/2025
Autor: Dr. Martin Claßen, Bremen
Există un consens în rândul nutriționiștilor conform căruia consumul de monozaharide și dizaharide este mult prea ridicat în occident. Experiența clinică de zi cu zi dă impresia că mulți oameni sunt dependenți de zahăr. Consumul excesiv de zahăr în termeni absoluți pare să joace un rol în creșterea riscului de diabet și hipertensiune pe parcursul vieții unei persoane.
Cercetătorii din Marea Britanie au folosit un „experiment” istoric din perioada de după cel de-al Doilea Război Mondial pentru a analiza cât de devreme se dezvoltă pofta noastră pentru dulce. Din cauza raționalizării zahărului și dulciurilor după război, femeile însărcinate nu aveau voie să consume mai mult de 40 g/zi de zahăr, iar copiilor nu mai mult de 15 g/zi, până în 1953. Aceste cantități reduse erau în conformitate cu recomandările actuale. După terminarea raționalizării, consumul a crescut la aproximativ dublul acestor valori.
Din datele UK Biobank au fost selectate 60,183 de persoane născute între octombrie 1951 și martie 1956, iar acestea au fost chestionate când aveau între 51 și 66 de ani. 38,155 dintre subiecții testați experimentaseră raționalizarea, în timp ce 22,028 dintre ei, născuți între iulie 1954 și martie 1956, nu experimentaseră.
Studiul a arătat că 3,936 de participanți sufereau de diabet și 19,644 sufereau de hipertensiune. Raționalizarea zahărului în primele 1,000 de zile după concepție a dus la o reducere de 35% a riscului de diabet și o reducere de 20% a riscului de hipertensiune. Efectul raționalizării în uter a fost responsabil pentru aproximativ o treime din aceste reduceri. În grupul raționalizării, debutul acestor boli a fost întârziat cu 4 și respectiv 2 ani.
Referințe:
Gracner, T; Boone, C; Gertler, PJ. Exposure to sugar rationing in the first 1000 days of life protected against chronic disease. Science 31 Oct 2024. 10.1126/science.adn5421.