Formulele HiPP de creștere îmbunătățesc nivelul de vitamină D, chiar și în lunile de iarnă

Suplimentarea cu vitamina D este deseori întreruptă după primul an de viață. Cu toate acestea, chiar și copiii mici prezintă deficit de vitamina D. Studiul urmărește dacă laptele de continuare îmbogățit cu vitamina D, poate să prevină mai bine scăderea sezonieră în lunile de iarnă a nivelului seric de vitamină D, în comparație cu laptele de vacă.

Aportul de nutrienți la copiii mici deseori nu este optim

Raportul EFSA2 arată: Copiii mici din Europa sunt supuși riscului de a primi un aport inadecvat din anumiți nutrienți: Prevalența deficienței de vitamina D a fost de 10 până la 30% chiar și în rândul populației cu un procent ridicat de utilizatori de suplimente. Sinteza endogenă nu este suficientă pentru a compensa aportul scăzut din produsele alimentare.

Prezentarea studiului

  • Studiu prospectiv, randomizat, dublu-orb, intervențional, controlat, copii cu vârste cuprinse între 2 - 6 ani
  • Perioada de desfășurare: 10 luni – împărțite pe perioade de iarnă și de vară
  • Produse lactate: HiPP Lapte de creștere (formulă de studiu) cu 2.85 μg (114 UI) vitamina D per 100 ml vs. Lapte de vacă cu conținut redus de grăsimi ce conține 0.03 μg (1.2 UI) de vitamina D per 100 ml

Rezultate: Studiul de intervenție indică un aport îmbunătățit de vitamina D prin laptele de creștere

  • Concentrații serice semnificativ mai mari în grupul laptelui de creștere (cu aport mediu de 7.1 μg or 284 UI/zi)
  • Utilizare sigură chiar și pe perioada verii (în grupul care a primit lapte de creștere, mediana nivelelor serice de 25(OH)D s-a ridicat la 27.6 ng/ml la nivelul sezonului de vară)

Concluzie

Laptele de creștere cu 2.9 μg/100 ml este o măsură nutrițională simplă și sigură, care previne scăderea concentrațiilor serice de 25(OH)D pe parcursul iernii.

Referințe
1 Hower J et al. Vitamin D fortification of growing up milk prevents decrease of serum 25-hydroxyvitamin D concentrations during winter: a clinical intervention study in Germany. Eur J Pediatr 2013; 172: 1597–1605.
2 EFSA Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies. EFSA Journal 2013; 11: 3408
3 Gunther AL et al. Protein intake during the period of complementary feeding and early childhood and the association with body mass index and percentage body fat at 7 y of age. Am J Clin Nutr 2007; 85: 1626- 33.