O expunere mai mare la soare este asociată cu risc mai mic de boală inflamatorie cronică intestinală

Incidența bolilor inflamatorii cronice intestinale (BII) este în creștere la nivel mondial. Cu cât o persoană trăiește mai departe de ecuator, cu atât prezintă risc mai mare de a dezvolta BII. Grupul de lucru australian care a scris despre această corelație în 2015, a prezentat acum rezultatele unui studiu caz-control privind posibila corelație dintre expunerea la soare și dezvoltarea BII cronice [1].

99 de pacienți (0-17 ani) și 396 de subiecți din grupul de control, cu o distribuție similară de vârstă și sex, au fost intervievați cu scopul de a colecta date amănunțite despre expunerea lor la soare în perioade anterioare definite, iar în cazul pacienților cu BII s-a pus accent în particular pe perioada premergătoare manifestării bolii (vara și iarna anterioară). Chestionarul completat în urma sondajului a fost ulterior validat pe baza măsurilor obiective de expunere la soare. Au fost colectate date privind următoarele variabile: etnie, sensibilitate la lumina soarelui, grad de bronzare, activități fizice, istoricul parental privind fumatul, nivel educațional familial.

Cele mai mari diferențe de expunere la soare între cele două grupuri au fost înregistrate în perioadele de vacanță și în weekenduri. Atât vara cât și iarna, expunerea la soare a pacienților cu BII a fost semnificativ mai redusă decât a subiecților din grupul de control. Utilizând o analiză multivariabilă, autorii studiului au descoperit că fiecare 10 minute suplimentare de expunere la soare în weekend-uri și vacanțe (vara și iarna), a fost asociată cu o reducere de 6% a riscului general de a dezvolta BII.

Comentarii: Lipsa expunerii la lumina soarelui (radiații UV) poate reprezenta un factor de apariție a bolilor inflamatorii cronice intestinale. Patomecanismul din spatele acestei observații, care este bine documentat în acest articol, rămâne neclar. Presupunerea evidentă este că lumina UV activează sinteza vitaminei D, influențând astfel sistemul imunitar. La animale, suplimentarea cu vitamina D s-a dovedit a fi eficientă în îmbunătățirea (scăderea) incidenței colitei induse experimental; la rândul său colita ar putea fi indusă prin inhibarea țintită a sintezei vitaminei D. La oameni, rolul vitaminei D în BII este încă în dezbatere. Având în vedere riscurile bine documentate pe termen lung ale radiațiilor UV, rezultatele acestui studiu nu susțin în niciun caz expunerea excesivă la soare.

Referințe:
[1] Holmes EA, Ponsonby AL, Pezic A et al. (2019) Higher Sun Exposure is Associated With Lower Risk of Pediatric Inflammatory Bowel Disease: A Matched Case-Control Study. J Pediatr Gastroenterol Nutr 69(2):182-188.