Formule îngroșate: aspecte interesante cu privire la tratamentul regurgitării la sugari

11.2019
Autor Dr. J. Hower, Pediatru din Germania

Regurgitarea la sugari este cauzată cel mai frecvent de refluxul gastro-esofagian (RGE). Părinții care sunt îngrijorați despre regurgitarea care se produce la copil ulterior hrănirii, pot să fie liniștiți în cele mai multe cazuri, după ce primesc sfaturi cu privire la cantitățile adecvate de hrană, care de obicei sunt excesive. Dacă acest lucru nu conduce la nicio îmbunătățire, formulele îngroșate (formulele anti-reflux) pot să fie folosite pentru gestionarea dietetică a RGE.

Autorii studiilor analizate au intenționat să ofere o imagine de ansamblu asupra caracteristicilor formulelor îngroșate. 

Rezultate:
Această imagine de ansamblu demonstrează că formulele îngroșate pot reduce simptomele asociate refluxului gastro-esofagian și regurgitarea, la fel cum promovează și susțin creșterea în greutate.
O meta-analiză din 2008 care are la bază 14 studii randomizate și controlate, a demonstrat o scădere semnificativă a frecvenței regurgitărilor și vărsăturilor, în cazul administrării unei formule îngroșate, comparativ cu o formula standard.

Concluzii:
RGE poate fi tratat cu formule anti-reflux produse industrial sau cu formule standard îngroșate. Studiile demonstrează că formulele cu o vâscozitate mai mare pot reduce apariția refluxului. Posibili agenți de îngroșare sunt, făina de orez, amidonul din porumb, făina de roșcove și polizaharide din soia. Eficacitatea clinică depinde de proprietățile, vâscozitatea și capacitatea de digerare a formulei, precum și de originea agentului de îngroșare și severitatea refluxului.

Formulele anti-reflux cu proteine hidrolizate și-au dovedit recent eficiența.
Toate formulele anti-reflux reduc frecvența și severitatea RGE și sunt recomandate sugarilor cu simptome persistente după ce ajustarea cantității de hrană nu a condus la îmbunătățiri. Folosirea formulelor anti-reflux produse industrial este preferabilă în detrimentul formulelor standard îngroșate acasă de către părinți (prin adăugare de agenți de îngroșare), datorită proprietăților testate clinic și a prezumției pentru o mai bună vâscozitate, digestibilitate și compoziție nutrițională.

Referințe:
Salvatore, S et al. (2018) Thickened infant formula: What to know. Nutrition 49: 51-56 (Epub 2018 Feb 26).
Horvath, A et al. (2008) The effect of thickened-feed interventions on gastroesophageal reflux in infants: systematic review and meta-analysis of randomized, controlled trials. Pediatrics, 122(6): e1268-e1277.
Penna, FJ et al. (2003) Comparison between pre-thickened and home-thickened formulas in gastroesophageal reflux treatment. Jornal de pediatria, 79(1): 49-54.