Probabilitate mai mare de sufocare în rândul sugarilor care dorm cu părinții în același pat

09.2019
Autor Prof. E. Harms, Departamentul de Pediatrie al Universității Münster

Datele despre 250 de cazuri de sufocare în timpul somnului la sugari, care au avut loc în perioada 2011-2014 și care au fost înregistrate în American Sudden Unexpected Infant Death Case Registry (registrul american al cazurilor de decese subite și neașteptate în rândul sugarilor), au fost evaluate în funcție de circumstanțe [1].

69% din cazuri au fost atribuite suprafețelor moi, inadecvate (49% dintre acestea au avut loc în patul părinților, 82% din cauza poziției incorecte, 34% au fost cauzate de lenjeriile de pat/ pături). 19% din cazuri au fost legate de acoperirea feței (71% dintre cazuri au avut loc în patul părinților, 47% au fost cauzate de mamă). 12% din cazuri au fost legate de blocarea sugarului într-o anumită poziție (în 48% din cazuri bebelușul a rămas blocat între saltea și perete). A fost publicată o meta-analiză pentru a răspunde la întrebarea dacă un sac de dormit ar putea fi soluția la unele dintre problemele menționate mai sus [2].

Autorii au concluzionat că este recomandată folosirea unui sac de dormit cu următoarele condiții: (1) să se folosească o saltea suficient de fermă, (2) sacul de dormit să se potrivească perfect/ sa aibă măsura potrivită, (3) să nu se folosească suplimentar pături, (4) temperatura camerei și nivelul de căldură al sacului de dormit să fie compatibile.

Comentariu: Părinții ar trebui să fie întotdeauna conștienți că patul lor este un loc periculos în care copiii să doarmă, mai ales în primele luni de viață. Culcatul copilului în propriul pat și folosirea unui sac de dormit adecvat poate reduce la minimum unele riscuri.

Referințe:
[1] Lambert ABE, Parks SE, Cottengim C, et al. (2019) Sleep-Related Infant Suffocation Deaths Attributable to Soft Bedding, Overlay, and Wedging. Pediatrics 143(5):e20183408.
[2] Williams AG, Finlay F (2019) Can infant sleeping bags be recommended by medical professionals as protection against sudden infant death syndrome? Archives of Disease in Childhood 2019; 104:305–307