Este obezitatea o boală transmisibilă?

Se știe că obezitatea este cauzată de factori genetici, stil de viață și factori de mediu. Un status supraponderal crește riscul de apariție a unor boli netransmisibile, precum boli cardiace sau diabet de tip 2.

Institutul canadian pentru cercetări avansate (The Canadian Institute for Advanced Research – CIFAR) pune sub semnul întrebării teoria că obezitatea nu este transmisibilă. Un studiu recent publicat în jurnalul ”Science” aduce în discuție microbiomul uman ca fiind purtător.

Microbiomul ne influențează sănătatea.

Microbiomul reprezintă totalitatea bacteriilor, virusurilor și fungilor din intestin, cavitatea nazală și orofaringiană, tractul urogenital și piele, fiind legat de sistemul nostru metabolic. Influența pe care microbiomul o are asupra corpului a fost cercetată de ani de zile de către ”Human Microbiome Project – HMP” (Proiect de Cercetare asupra Microbiomului Uman). Compoziția microbiomului variază de la persoană la persoană. Chiar și tipul nașterii influențează sănătatea microbiomului sugarului: în timpul nașterii vaginale, spectrul individual de germeni al mamei este transmis copilului. Pe de altă parte, microbiomul copiilor extrași prin cezariană are o compoziție diferită.

Este obezitatea transmisă prin microbiom?

Discuția dacă este o cauză sau numai un simptom, este în desfășurare.
Ce se știe până acum:

1) Microbiomul unei persoane care suferă de boli precum diabet de tip 2 sau obezitate, diferă de cel al unui individ sănătos.

2) Experimentele de laborator arată că modificări ale microbiomului conduc la anumite boli. De exemplu, când microbiomul intestinal al unei persoane bolnave este transferat la șoareci de laborator crescuți într-un mediu fără germeni, aceștia dezvoltă aceeași boală. Același lucru poate fi demonstrat și în cazul obezității:

Un specimen sănătos cu greutate normală, va deveni obez după ce i se va transmite microbiomul de la un șoarece supraponderal sau un om obez.

3) Rezultatele studiului indică faptul că microbiomul organismelor vii într-un habitat comun, converge.

Concluzii


Studiul actual (finalizat în 2020) sugerează că există posibilitatea ca obezitatea să fie transmisibilă de la un individ la altul, fiind astfel o boală transmisibilă. Aceasta poate fi și cazul altor boli clasificate ca netransmisibile.

Sunt necesare cercetări suplimentare pentru a clarifica dacă un microbiom sănătos este transmisibil și ce însemnă microbiom ”nesănătos”. În afară de acesta, modul general de transmitere nu este încă clar.
Va fi interesant de văzut dacă legătura dintre microbiom și anumite patologii poate să fie exploatată și cum – ex. terapeutic sau programe de secreening ale microbiomului.

Surse:
Finlay BB. Are noncommunicable diseases communicable? Science 2020; Vol. 367, Issue 6475: 250-251
Bosch TCG. Beispiel Adipositas: Sind „nicht-ansteckende“ Krankheiten „ansteckend“? Nutrition-News 2020, Nr. 20: 7-8