Pajiștile ecologice, pline de viață: de două ori mai multe insecte

05.2020, rezumat de Dr. Stephanie Ruf

Biodiversitatea a scăzut semnificativ în multe părți ale Europei în ultimele decenii. Una dintre principalele cauze este intensificarea practicilor agricole. Într-un studiu susținut de HiPP, cercetătorii au evaluat pululația de insecte de pe pajiști cultivate organic, respectiv convențional.

Abstract: Pe toată perioada proiectului, începând cu luna aprilie și până în octombrie 2018, s-au folosit capcane luminoase pentru a prinde molii, insecte zburătoare și alte grupuri de insecte, pe pajiștile unei ferme ecologice din Bavaria. S-a procedat la fel și pe pajiștile unei ferme convenționale din aceeași zonă.

Folosind metode de ultimă generație, experți de la Colecția Ecologică de Stat din Bavaria și de la Universitate Tehnică din Munich, au evaluat insectele capturate ținând cont de următoarele criterii: biomasă, diversitate și compoziția speciilor. Rezultatele studiului pilot au fost publicate în Ecologie & Evoluție.

Rezultate:
Pajiștea fermei ecologice a fost clar înainte în ceea ce privește cantitatea de insecte colectate, biodiversitatea și numărul speciilor pe cale de dispariție. În ceea ce privește biomasa, au fost de două ori mai multe insecte pe pajiștea cultivată ecologic în comparație cu pajiștea unde se practică agricultura convențională.

Concluzie: Studiul susține prezumția că agricultura ecologică este eficientă pentru a stopa pierderea speciilor de insecte în zonele agricole.

Pentru a afla mai multe despre ceea ce face HiPP pentru a promova biodiversitatea, vizitați,  www.hippmaimultdecatecologic.ro

Link către articol: Către o schemă standardizată de monitorizare cantitativă și calitativă a insectelor  https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/ece3.6166