O dietă cu un aport scăzut de acizi grași saturați în copilăria timpurie reduce riscul de ateroscleroză în adolescență.

09.2019
Autor Prof. Jürgen Spranger, Departamentul de Pediatrie al Universității Mainz

Ateroscleroza, acumularea intravasculară de colesterol, acizi grași și fosfat de calciu, începe încă din copilărie.

Pentru a afla dacă acest lucru poate să fie prevenit prin măsuri dietetice, 1062 de sugari născuți în perioada 1989 – 1991, au fost împărțiți în două grupuri la vârsta de 7 luni:

A) grupul care primește consiliere dietetică personalizată și

B) grupul de control [1].

Părinții copiilor din ambele grupuri au fost încurajați să le ofere acestora o dietă bogată în acizi grași nesaturați și să evite excesul de grăsimi saturate. Numai părinții copiilor din grupul A) au primit consiliere dietetică individualizată de două ori pe an, începând cu vârsta de 8 luni până la vârsta de 20 de ani.

Subiecții din grupul de control B) au fost văzuți de asemenea bianual până la vârsta de 7 ani și anual după aceea. Consumul de alimente a fost înregistrat prin analiza dietei pe 4 zile și ulterior s-a calculat aportul de nutrienți utilizând un program standard.

La finalul studiului, 37,7% dintre subiecții din grupul A) au îndeplinit obiectivul de reducere țintă a grăsimilor saturate și creștere a aportului de grăsimi nesaturate. În grupul de control numai 17,8% dintre participanți au atins acest obiectiv. Cu alte cuvinte, sfaturile dietetice în mod regulat au îmbunătățit rezultatele medii pentru o dietă cu conținut redus de grăsimi. La ambele grupuri, efectul dietei asupra apariției/ dezvoltării aterosclerozei a fost determinat prin măsurarea grosimii medii și distensibilității aortei abdominale și a arterei carotide prin ultrasonografie la fiecare doi ani în timpul adolescenței. Măsurătorile au arătat că pereții arteriali au fost semnificativ mai subțiri și mai elastici la participanții care au îndeplinit obiectivele dietetice – reducerea aportului de grăsimi saturate așa cum s-a înregistrat în analiza dietei, indiferent dacă subiecții aparțineau grupului A) sau B).

Observație: Studiul arată că reducerea timpurie a aportului de grăsimi saturate prin dietă – o parte importantă a așa numitei diete mediteraneene – menține arterele subțiri și elastice la vârsta adolescenței. Familiile care au primit consiliere de la experți în nutriție în mod regulat au avut mai multe șanse să atingă acest obiectiv.

Referințe:
[1] Laitinen TT, Nuotio J, Rovio SP (2020) Dietary fats and atherosclerosis from childhood to adulthood. Pediatrics 145(4):e20192786. doi: 10.1542/peds.2019-2786. Epub 2020 Mar 24