Vaccinurile VRS

02.2024
Autor Prof. E. Harms, Münster, Spitalul Universitar pentru Copii, Germania

Infecțiile cu VRS sunt printre cele mai frecvente motive de spitalizare în primul an de viață.
Un studiu de fază 3, dublu-orb, controlat cu placebo, randomizat, desfășurat în 18 țări, a examinat dacă vaccinarea femeilor însărcinate în săptămânile 24 până la 36 de gestație cu un vaccin bivalent VRS pe bază de proteină F pre-fuzionată (VRSpreF) previne dezvoltarea unei boli severe a căilor respiratorii inferioare asociate cu VRS la copiii lor în primele șase luni de viață [1].

Subiecții au fost randomizați cu un raport de alocare de 1:1, astfel încât 3682 de femei însărcinate au primit vaccinul. Toate bolile severe ale căilor respiratorii inferioare asociate cu VRS din ambele grupuri (grupul vaccinat și grupul placebo) au fost înregistrate.

Eficacitatea generală a vaccinului a fost de 57% după 90 de zile și de 51% după 180 de zile; eficiența vaccinului împotriva cazurilor severe (spitalizare, unele în terapie intensivă) a fost de 82% după 90 de zile și de 69% după 180 de zile.

Comentariu: Acest studiu reprezintă o etapă semnificativă împotriva infecțiilor cu VRS la nou-născuți și sugari. Practica anterioară de protejare a sugarilor care sunt expuși la riscuri (de exemplu, din cauza nașterii premature sau a terapiei neonatale intensive anterioare) prin administrarea de anticorpi specifici nu întotdeauna a fost eficientă, acoperind doar o mică parte din sugarii expuși la riscuri. Vaccinarea activă a sugarilor în stadii incipiente  nu duce neapărat la un rezultat pozitiv. Prin urmare, acest studiu a adaptat o strategie inteligentă prin vaccinarea mamelor mai aproape de termenul de naștere, permițându-le să transmită anticorpi de protecție prin placenta - similar cu ceea ce știm din alte boli infecțioase. Este de așteptat ca această metodă să nu ofere o protecție completă și ca eficacitatea să scadă în timp, după cum se observă în rezultatele la 90 și 180 de zile. Cu toate acestea, acest lucru nu reduce importanța strategiei de vaccinare maternă

Referințe:
[1] Kampmann B, Madhi SA, Munjal I et al. Bivalent Prefusion F Vaccine in Pregnancy to Prevent RSV Illness in Infants. N Engl J Med 2023; 388: 1451–64.DOI: 10.1056/NEJMoa2216480.