Băuturile răcoritoare și acneea vulgară

04.2019
Autor Prof. J. Spranger, Departamentul de Pediatrie al Universității Mainz

La pubertate, creșterea nivelurilor de androgen declanșează producerea de sebum și, în consecință, un spectru de modificări ale pielii numite acnee vulgară. Afectând aproape fiecare adolescent, aceste modificări includ puncte negre, noduli, papule, pustule simple sau abcese confluente. Factorii dietetici au fost implicați în patogeneza lor.

Pe parcursul unui examen de sănătate publică la nivel național, mai mult de 8000 de studenți chinezi au completat chestionare care furnizează informații demografice, istoricul bolilor, utilizarea produselor cosmetice, aportul detaliat de băuturi răcoritoare și alte informații [1]. Gravitatea acneei a fost evaluată de către dermatologi certificați utilizând o scară de notare validată. După ajustarea rezultatelor, acneea moderată până la severă a fost semnificativ asociată cu consumul zilnic de ceai cu zahăr (aOR 2,52, p <0,001) și băuturi cu arome de fructe (aOR 1,9, p = 0,008).

Rezultate: Consumul de băuturi carbogazoase de 7 sau mai multe ori pe săptămână a fost asociat cu un efect marginal semnificativ asupra acneei. Un aport de zahăr de 100 g sau mai mult pe zi, crește de trei ori riscul de acnee moderată până la severă. Așa cum era de așteptat, consumul de zahăr, dar nu aportul de lichide, a fost semnificativ corelat cu greutatea corporală. Din punct de vedere patogenetic, autorii amintesc că glucoza crește nivelul de insulină postprandială și nivelurile serice ale factorului de creștere insulinică 1 (IGF-1), având ca rezultat creșterea biosintezei lipidice a glandelor sebacee.

Observație: Diferențierea dintre sucul de fructe și nectarul de fructe (băutură cu fructe adăugate) nu are prea mult sens; factorul decisiv este conținutul de zahăr. Mai mult zahăr, mai multă acnee, indiferent de sursa acestuia, fie în băuturi comerciale, în alimente solide sau, după cum aflăm de la colegii noștri din Orientul Îndepărtat, chiar și în ceai.

Referințe:
[1] Huang X, Zuang J, Li J, et al. (2019) Daily intake of soft drinks and moderate-to-severe acne vulgaris in Chinese adolescents. J Pediatr 20:256-262. [2] Burris J, Rietkerk W, Woolf K (2014) Relationships of self-reported dietary factors and perceived acne severity in a cohort of New York young adults. J Acad Nutr Diet 11: 384-392.