Nu este nevoie să învățăm sugarii cum să doarmă noaptea

04.2019
Autor Prof. J. Spranger, Departamentul de Pediatrie al Universității Mainz

Presupunând că la vârsta de 6 până la 12 luni copilul ar trebui să capete obiceiul de a dormi neîntrerupt 6-8 ore, părinții sunt deseori sfătuiți să folosească tehnici pentru a atinge acest obiectiv. Măsurile includ ținerea bebelușului treaz, întârzierea meselor, folosirea surselor care emit zgomote albe, etc. Acestea, dar și alte forme de antrenament al somnului, favorizează dezvoltarea bebelușului și ajută mamele stresate.

Pentru a cuantifica stresul matern cauzat de întreruperile de somn provocate de sugari, 388 de mame au consimțit o evaluare a dispoziției pe baza unei scale de depresie validată [1]. Frecvența simptomelor din săptămâna anterioară a fost înregistrată în timpul celui de-al treilea trimestru de sarcină și postnatal la 6, 12 și 36 de luni. La aceleași intervale postnatale, indicii de dezvoltare mentală și psihomotorie ai copiilor au fost măsurați pe scala ”Bayley II” și corelați cu protocoalele de somn păstrate de mamă.

Rezultate: La vârsta de 6 luni, numai 62% dintre mame au raportat că bebelușii lor au dormit 6 sau mai multe ore consecutiv. La 12 luni, procentul crescut la 72%. Statistic, perioadele scurte (< 6 ore) și lungi (> 6 ore) de somn nu au făcut diferența asupra dezvoltării psihomotorii. În mod notabil, mamele care au fost mai des trezite noaptea de bebeluși nu erau mai stresate decât cele care dormeau 6 sau mai multe ore neîntrerupt. Sugarii alăptați s-au trezit semnificativ mai des decât sugarii hrăniți cu formule (p <0.0001), băieții mai des decât fetele.

Comentariu:
La copiii mai mari și adolescenți, un somn insuficient dăunează dezvoltării [2]. Din studiul menționat reiese că în cazul sugarilor și copiilor mici, perioadele scurte de somn oferă suficientă odihnă pentru a garanta dezvoltarea psihomotorie normală.

Referințe:
[1] Pennestri MH, Laganière C, Boutvette-Turcot AA (2018) Uninterrupted infant sleep, development, and maternal mood. Pediatrics 142/6/e210174330.
[2] Chaput IP, Gray CE, Poitras FJ et al. (2016) Systematic review of the relationships between sleep duration and health indicators in school-age children and youth Appl Physiol Nutr Metab 41 (6 suppl:266-282.