Mierea ameliorează tusea

01.2021
Autor Prof. J. Spranger, Departamentul de Pediatrie al Univerității Mainz

Tusea este un reflex defensiv care ajută eliminarea secrețiilor și particulelor din căile respiratorii. Tusea persistentă este stresantă, tulbură somnul întregii familii și în mod obișnuit este tratată cu unul dintre numeroasele medicamente antitusive de pe piață, a căror eficacitate este rareori suficient testată. Un vechi remediu - mierea - este un demulcent popular. Într-un studiu dublu-orb randomizat, placebo controlat, 45 de copii cu vârste cuprinse între 1 și 5 ani, cu infecții ale tractului respirator superior definite prin tuse acută și rinoree, au primit la culcare câte 10 ml de miere de hrișcă [1]. Ceilalți 45 de copii din grupul de control au primit o soluție de zaharoză de aceeași culoare, vâscozitate, aromă și gust cu mierea administrată copiilor din grupul de studiu. Părinții au completat două chestionare (fiecare cu câte 5 elemente), unul cu privire la noaptea precedentă și unul cu privire la noaptea intervenției. Răspunsurile lor referitoare la frecvența și severitatea tusei precum și la tulburările de somn ale copilului dar și ale părinților, au fost clasificate pe o scală Likert validată în 7 puncte. Toate elementele urmărite au fost semnificativ îmbunătățite post-intervenție (p<0.01).

Comentariu: Este posibil ca acest studiu să nu se califice ca fiind o investigație cu caracter științific solid, dar este o bază bună pentru prescrierea unui medicament antitusiv care conține miere. Există posibilitatea să găsiți pe Google rețete de sirop calmant de miere și ceapă; cu un astfel de produs nu apare riscul de consum al unor cantități mai mari decât cele recomandate, cum se întâmplă des cu siropurile antitusive dulci, și astfel poate să fie evitat riscul supradozajului [2].

Referințe:
[1] Mani SJ, Laxman S, Merina S (2019) Role of honey in children with acute cough in upper respiratory tract infection: randomized placebo-controlled study. J Pediatr Neonatal Care 9(3): 71-75.
[2] Schaefer MK, Shehab N, Cohen AL, Budnitz DS (2008) Adverse events from cough and cold medications in children. Pediatrics 121(4): 783-787.