Opinia revizuită EFSA cu privire la intervalul de vârstă adecvat pentru introducerea alimentelor complementare

Comisia Europeană a solicitat EFSA (Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentelor) să ofere consiliere cu privire la vârsta adecvată de începere a diversificării. Ultimul document EFSA cu privire la acest subiect a fost publicat în anul 2009 iar acum l-au revizuit pe baza ultimelor descoperiri științifice, pentru a răspunde următoarei întrebări: Momentul introducerii alimentelor complementare în primele șase luni de viață influențează sănătatea copilului?

Concluzii
Nu există o singură vârstă adecvată pentru introducerea alimentelor complementare, ci un interval de timp – în funcție de dezvoltarea fiecărui copil. Din punct de vedere nutrițional nu este necesară introducerea alimentelor complementare înaintea vârstei de șase luni, atâta timp cât sugarii nu prezintă deficit de fier.

Sugarii prezintă risc ridicat de deficit de fier atunci când se nasc cu depozite scăzute de fier, cauzate de:

  • nivel scăzut de fier în perioada intrauterină
  • deficit de creștere intrauterină și greutate mică la naștere
  • clampare timpurie a cordonului ombilical
  • naștere prematură

Cu toate acestea, există și sugari născuți cu suficiente rezerve de fier, dar pe care le consumă rapid urmare a creșterii foarte rapide în primele luni de viață, în general vorbim de sugari alăptați exclusiv. Există câteva repere importante în dezvoltarea sugarilor când aceștia dobândesc abilitățile necesare pentru consumul de alimente complementare.

Semnele tipice pentru începerea diversificării sunt:

• își ține capul drept când stă întins pe spate
• își controlează capul atunci când este ridicat sau ajutat să stea în șezut
• se diminuează reflexul de a scoate obiecte din gură

Aceste abilități încep să apară între 3 și 4 luni, dar viteza de dezvoltare poate varia de la copil la copil. Înainte de începerea diversificării, sugarii ar trebui să poată sta în șezut fără sprijin. Pe baza acestor cerințe fizice și de dezvoltare, sugarii sunt pregătiți să primească alimente complementare după vârsta de 4 luni și mai frecvent la vârsta de 6 luni. Chiar dacă un sugar este pregătit din punct de vedere psihomotor pentru alimente solide mai devreme de șase luni, acest lucru nu obligă la începerea diversificării.

În plus, EFSA nu a prezentat nicio dovadă că introducerea alimentelor complementare înainte de vârsta de șase luni este fie dăunătoare, fie benefică pentru sănătatea sugarului. Orice practică de hrănire trebuie să respecte recomandările naționale în ceea ce privește compoziția și textura, în concordantă cu vârsta. În plus, alimentele trebuie să fie adecvate din punct de vedere nutrițional și pregătite în conformitate cu bunele practici de igienă.

În ceea ce privește prevenirea alergiilor, nu este necesar să se excludă din hrana complementară glutenul sau alimentele cu potențial alergizant crescut, cum ar fi peștele, alunele, ouăle sau cerealele.

Un studiu recent (realizat în Polonia și Austria) a arătat că părinții respectă deja aceste recomandări și încep în mare măsură hrănirea complementară între patru și șase luni.

Societatea Europeană de Gastroenterologie, Hepatologie și Nutriție Pediatrică (ESPGHAN) a publicat în anul 2017 recomandările lor cu privire la introducerea hranei complementare. Conform acestor recomandări, alimentele complementare nu ar trebui introduse înainte de 4 luni, dar nici mai târziu de 6 luni.

Referințe
Scientific opinion on appropriate age range for introduction of complementary feeding into an infant's diet (EFSA 2019)
Zielinska MA et al: Factors Influencing the Age of Complementary Feeding—A Cross-Sectional Study from Two European Countries. Int J Environ Res Public Health. 2019 Oct;16(20):3799.Fewtrell M et al. Complementary Feeding: A Position Paper by the European Society for Paediatric Gastroenterology, Hepatology, and Nutrition (ESPGHAN) Committee on Nutrition. JPGN 2017;64: 119–132