Nutriția în primele 1000 de zile: 10 moduri de a reduce riscul de obezitate

01.2018
Autor Dr. J. Hower, pediatru din Germania

Prevalența statusului supraponderal și a obezității în copilărie a crescut în ultimele decenii în majoritatea țărilor. Mai simplu spus, obezitatea poate fi văzută ca urmare a dezechilibrului dintre aportul de energie și consumul de energie.

Nutriția corectă în copilăria timpurie poate să scadă riscul de obezitate ulterior?

Primele 1000 de zile de viață încep cu sarcina, în această perioadă existând deja o oportunitate unică de a contribui la prevenirea obezității. Luând în considerare cele mai recente descoperiri, autorii ai ‘’Mediterranean Nutrition Group” (Grupului de Nutriție Mediteraneean), au pregătit și discutat 10 modalități de a minimiza riscul de a deveni obez mai târziu în viață, în primele 1000 de zile.

1. Atât comportamentul matern, cât și cel patern, sunt importante. O dietă echilibrată, cu aport rezonabil de grăsimi și proteine și o preferință pentru fructe și legume, este recomandată ambilor părinți în timpul concepției și sarcinii. În plus, femeile supraponderale/obeze care intenționează să rămână însărcinate, ar trebui să își reducă greutatea înainte de concepție.

2. Monitorizarea dezvoltării. În timpul sarcinii, la naștere și în copilăria timpurie, este de o importanță vitală monitorizarea măsurătorilor corporale pentru a verifica normalitatea creșterii și dezvoltării.

3. Alăptarea pentru cel mai bun început de viață. Se recomandă alăptarea exclusivă de la naștere până la vârsta de 6 luni.

4. Introducerea alimentelor solide. Vârsta de patru până la șase luni este momentul ideal pentru introducerea solidelor. Până la vârsta de un an, laptele matern sau formula de continuare este cea mai importantă sursă de nutriție recomandată. Laptele de vacă trebuie evitat până când copilul împlinește vârsta de un an.

5. Introducerea timpurie a fructelor și a legumelor. O varietate de mese în fiecare zi și oferirea repetată de alimente care au fost refuzate, sunt strategii eficiente atunci când vine vorba de îmbunătățirea acceptanței. Nu este necesar să se includă zahăr, băuturi cu conținut de zahăr, sau sare în dieta unui copil.

6. Respectă pofta de mâncare a copilului tău. Evitați practicile de hrănire forțată, cum ar fi să le spuneți copiilor să mănânce tot ce se află în farfurie. Ajustați dimensiunea porțiilor oferite în funcție de felul de mâncare și nu folosiți mâncarea ca recompensă pentru un comportament bun.

7. Limitați aportul de proteine animale. Aportul de proteine animale trebuie să fie limitat, în special în timpul copilăriei timpurii, pentru a reduce riscul obezității timpurii. Pentru copiii cu vârsta între unu și trei ani este de preferat a se folosi formula de creștere și nu laptele de vacă, pentru a îndeplini cerințele de micro- și macronutrienți, cum ar fi acizii grași omega-3 și fierul.

8. Asigurați aportul de grăsimi de înaltă calitate. Ar trebui încurajat aportul suficient de grăsimi care conțin acizi grași esențiali.

9. Părinții ca modele de urmat. Părinții ar trebui să fie modele de urmat în timpul mesei, ceea ce înseamnă că televizorul și alte dispozitive ar trebui să fie oprite în timpul meselor.

10. Încurajarea activității fizice și a somnului suficient. Activitatea fizică trebuie încurajată, iar copilul trebuie să doarmă suficient. Lipsa somnului crește riscul de obezitate.

Autorii consideră că eforturile concentrate ale tuturor celor din sectorul sănătății publice, implicați în dezvoltarea copilului, sunt necesare pentru a contracara prevalența în creștere a obezității, cu nutriția corectă și activitate fizică.

Observație: Cauzele epidemiei de obezitate sunt complexe și sunt influențate de factori de risc biologici și sociali. Conceptul de programare metabolică timpurie i-a inspirat pe autori să caute prin cercetările publicate factori care aduc o contribuție importantă la creșterea greutății în primele 1000 de zile de viață. Aceștia aparțin grupului ‘’Mediterranean Nutrition Group’’(Grupului de Nutriție Mediteraneean), un grup de lucru din regiunea mediteraneeană care caută strategii de prevenire a obezității. Toate cele zece reguli sunt susținute de rezultatele studiului. Respectarea acestor recomandări este de așteptat să promoveze nu doar sănătatea în perioada copilăriei, ci și mai târziu în viață.

Pietrobelli, A. et al. Int J Environ Res Public Health. 2017 Dec 1;14(12)