Copiii supraponderali și obezi suferă mai frecvent de tulburări gastrointestinale funcționale

09.2019
Autor Prof. E. Harms, Departamentul de Pediatrie al Universității Münster

Un studiu prospectiv observațional efectuat de un grup de lucru italian a examinat prevalența tulburărilor gastrointestinale funcționale (TGIF) la 103 copii supraponderali și obezi (vârsta medie de aprox. 10 ani, 1/3 supraponderali, 2/3 obezi) în comparație cu un grup de control în care subiecții incluși au avut greutate normală iar distribuția pe vârste și sex a fost similară cu grupul de studiu [1]. Datele pentru diagnosticarea TGIF au fost colectate în conformitate cu criteriile de diagnostic Roma III. 47,6% dintre subiecții din grupul de studiu au prezentat una sau mai multe tulburări funcționale (în grupul de control numai 17,4 %), dintre care: 18,4% au suferit de constipație (7,8% în grupul de control), dispepsie funcțională 22,3% (7,0% în grupul de control), sindrom de intestin iritabil 10,7% (în grupul de control 2,6%). Autorii studiului consideră că rezultatele sunt în concordanță cu modelul conceptual biopsihologic pentru dezvoltarea TGIF, în care componentele alimentare și nutriționale, mediul microbian intestinal și factorii psihosociali sunt considerați factori care contribuie și care de asemenea sunt legați de apariția unui status supraponderal sau a obezității.

Observație: Autorii au dreptate să vorbească doar despre asociere, deoarece nu au căutat corelație sau cauzalitate. Cu toate acestea, chiar și o asociere între tulburări gastrointestinale funcționale și greutate peste normal, a fost anterior un subiect de controversă în lumea științifică. Acest studiu ar putea servi drept dovadă pentru o astfel de asociere.

Referințe:
[1] Tambucci, R., Quitadamo, P., Ambrosi, M., et al. (2019). Association Between Obesity/Overweight and Functional Gastrointestinal Disorders in Children. JPGN, 68(4),517-520.