09.2020
Rezumat de Dr. rer. nat. Markus Brüngel
Este cunoscut faptul că procesul de colonizare cu bacterii al intestinului sugarului după naștere se produce treptat și că microbiomul intestinal se formează destul de repede. Cercetătorii au publicat în renumita revistă ”Nature” că acest principiu se aplică și în cazul colonizării cu virusuri1. De asemenea, nutriția are o influență decisivă asupra viromului: laptele matern protejează împotriva virusurilor, dezvoltându-se astfel mai puține virusuri patogene în intestinul sugarului. Aceste rezultate confirmă încă o dată că laptele matern este un factor important de protecție împotriva infecțiilor timpurii!
Pentru investigațiile făcute, cercetătorii au analizat mostre de scaun de la nou-născuți la 0-4 zile după naștere și din nou la o lună, respectiv patru luni. În primele patru zile după naștere, intestinele nou-născuților erau încă lipsite de virusuri. La o lună de la naștere, au fost identificate în probele de scaun nu numai unele bacterii ci și primele virusuri – așa numite bacteriofage. La vârsta de 4 luni, un mare număr de virusuri au fost identificate în intestinele sugarilor, inclusiv acele virusuri care sunt capabile să infecteze oamenii și pot cauza infecții, ca de ex. infecții ale tractului respirator sau ale tractului gastro-intestinal.
Cercetătorii au analizat diverși factori care influențează colonizarea intestinală la nou-născut și au descoperit că sugarii alăptați au prezentat un număr mai mic de virusuri în intestine în comparație cu sugarii hrăniți cu biberonul (9% vs. 30%). La o privire mai atentă asupra microbiomului bacterian, a relevat faptul că, numărul de bacterii intestinale benefice (în special lactobacilli și bifidobacteria) a fost semnificativ mai mare în cazul sugarilor alăptați. Aceste bacterii sunt considerate esențiale pentru o floră intestinală sănătoasă și au o influență considerabilă asupra dezvoltării sistemului imunitar și deci asupra susceptibilității copiilor la infecții.