Mastita: tratarea mameloanelor dureroase la mamele care alăptează

08.2017
Autor Dr. J. Hower, pediatru german

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă alăptarea exclusivă a nou-născuților în primele șase luni. Nu toate țările și cu siguranță nu toate mamele respectă această recomandare. O dificultate frecventă care apare în timpul alăptării o reprezintă mameloanele dureroase. Cercetările sugerează că poziționarea/ atașarea incorectă a sugarului la sân poate fi cauza acestei probleme. Multe intervenții diferite au fost concepute până acum pentru a reduce durerea cauzată de alăptare.

Această evaluare a literaturii de specialitate are scopul de a evidenția eficacitatea diferitelor tipuri de tratament. În studiile incluse, toate mamele au primit instrucțiuni cu privire la modul de poziționare și susținere a copilului la sân, ca parte a îngrijirii post-partum de rutină.

Rezultat:

• Evaluarea rezultatelor nu a evidențiat nicio dovadă a eficacității pansamentelor cu glicerină sau a protecțiilor de sân cu lanolină. Un studiu, nu a evidențiat diferențe semnificative în ceea ce privește durerea mameloanelor la trei, patru și șase zile după tratament, între femeile care au aplicat unguent cu lanolină și cele care nu. O percepție mai scăzută a durerii mamelonare a fost demonstrată după patru până la cinci zile de tratament local cu lapte matern extras. Cu toate acestea, acest efect benefic nu a fost menținut după șase până la șapte zile de tratament. În cele din urmă, nu au fost găsite diferențe între tratamentul local cu lapte matern și nefolosirea vreunui tratament.

• După șapte zile de tratament, nu au fost diferențe în ceea ce privește percepția durerii între femeile care au aplicat ulei de îngrijire a pielii și femeile care au aplicat unguent cu lanolină.

Rezultatele generale nu au arătat nicio diferență în percepția durerii mamelonare comparând aplicarea pansamentelor cu glicerină, protecțiilor de sân cu lanolină, unguentelor cu lanolină, laptelui matern sau uleiurilor de îngrijire a pielii.

Concluzie: Constatările nu permit obținerea de recomandări bazate pe dovezi pentru tratamentul durerii mamelonare la mamele care alăptează. În concluzie, nu au existat dovezi concludente că oricare dintre aceste tratamente ar avea un efect asupra percepției durerii.

Comentariu: Mai ales în primele două săptămâni de alăptare, sensibilitatea mamelonului sau durerea la nivelul sânilor este o plângere frecventă la mamele care alăptează. Durerea persistentă a mamelonului este unul dintre principalele motive care duc la întreruperea alăptării exclusive.           

Printr-un studiu realizat de „Breast Feeding Center of Western Australia” (Kent, 2015) s-a constatat că cea mai frecventă cauză suspectată a durerii mamelonare este poziționarea/ atașarea incorectă a sugarului, urmată de frenul lingual restrictiv, infecție, anomalie palatină, mameloane plate, mastită și vasospasm (fenomenul Raynaud).  

                                                                                                                                                       Corectarea tehnicii de poziționare a sugarului în timpul suptului în prima săptămână de viață a fost asociată cu o durată mai lungă de alăptare și o incidență mai scăzută a durerilor la nivelul sânilor. Mameloanele dureroase sunt probabil cauzate de o cascadă de factori diferiți.


Consultul și sprijinul timpuriu pentru mamele care alăptează ar putea contribui nu numai la prevenirea mameloanelor dureroase, dar și să permită intervenția timpurie a tratamentului pentru a evita înțărcarea. La majoritatea femeilor, durerea mamelonară a scăzut după aproximativ șapte până la zece zile după naștere. Informarea femeilor afectate despre acest fapt ar putea fi o strategie utilă pentru a ajuta mamele să continue să alăpteze.

Referințe:
Dennis, Cl et al. Interventions for treating painful nipples among breastfeeding women. Cochrane Database Syst Rev 2014 Dec 15, 12: CD007366.
Kent, JC et al. Nipple Pain in Breastfeeding Mothers: Incidence, Causes and Treatments. Int J environ Res Public Health 2015, 12: 12247-12263.
Righard, L, Alade, MO. Sucking technique and its effect on success of breastfeeding. Birth 1992, 19: 185-195.