Care sunt diferențele între diversele tipuri de prebiotice?
Prebioticele folosite de HiPP sun galacto-oligozaharide (GOS) obținute din lactoză. GOS sunt derivate din lactoză (galactoză) și sunt componente naturale ale oligo-zaharidelor din laptele matern.
• Susțin formarea unei flore intestinale bifidogene, dominată de lactobacilli
• Tolerabilitate înaltă
• Scaune de consistență mai moale, asemănătoare cu cele ale copiilor alăptați
• Reducerea pH-ului intestinal
• Sigure (statutul GRAS, oferit de FDA)
HiPP a ales să nu folosească fructo-oligozaharide (FOS), deoarece FOS sunt obținute din plante (în principal legume, cum ar fi cicoarea sau ceapa), astfel nefiind similare cu cele din laptele matern. Laptele matern nu conține componente vegetale!
Problemele critice și impactul negativ ale FOS au fost în mod particular observate atunci când FOS au fost administrate la animale. Au crescut atât permeabilitatea barierei intestinale cât și translocarea salmonella enteritidis, indicând o barieră intestinală disfuncțională și iritarea mucoasei intestinale. Observațiile de mai sus, în urma testelor pe șobolani, au fost mai puțin pronunțate la testele pe subiecți umani adulți, dar se ridică în continuare problema dacă FOS ar trebui utilizate pe un grup atât de vulnerabil ca bebelușii, al căror sistem imunitar nu este încă complet dezvoltat (1).
Referințe:
(1) Ten Bruggencate et al. Dietary fructooligosaccharides affect intestinal barrier function in healthy men. J Nutr. 2006 Jan;136(1):70-4