Solicitați restricții privind tomografia computerizată (CT) la copiii cu traume craniene minore

Pe baza unei analize retrospective a fișelor medicale a 214 sugari, copii și adolescenți internați din cauza unor leziuni craniene minore, o echipă austriacă de chirurgi, radiologi și neurologi pediatri, recomandă reducerea numărului de CT-uri craniene sub standardul comun [1].

Protocolul a fost următorul: CT de rutină a fost efectuat numai pentru pacienții cu scor Glasgow (GCS) <14, fontanelă proeminentă, fracturi craniene complexe, deficite neurologice focale și agitație. Pacienții cu simptome mai puțin severe cum ar fi letargie, vărsături, cefalee, pierderea tranzitorie a cunoștinței, au fost internați pentru o perioadă de observație de 24 de ore. În aceste cazuri s-a efectuat CT numai dacă starea s-a înrăutățit sau la cererea expresă a părinților. Pacienții fără simptome clinice la examinarea inițială, nu au fost internați pentru a fi ținuți sub observație ci au fost externați imediat după examinare.
Pe baza acestui protocol, CT-uri au fost efectuate la numai 14 copii și adolescenți (6,5%): 6 copii cu scor Glasgow de 13, trei copii cu GCS de 14 și cinci copii cu GCS de 15. 

Comentarii: Principalul obiectiv al autorilor studiului a fost reducerea expunerii la radiații a copiilor cu traumatisme craniene minore, amintind că un CT cranian expune copilul la o doză de radiații echivalentă cu aproximativ doza anuală de radiații naturale [2]. Cu toate acestea, refuzul unui CT rămâne o provocare, așa cum a  demonstrat cazul a doi copii din prezentul studiu, care au avut hemoragii intracraniene în ciuda unui scor Glasgow normal.
La copiii mici, dimensiunea și localizarea hematoamelor scalpului oferă criterii suplimentare pentru luarea deciziilor. Hematoamele cu diametrul mai mare de 6 cm și cele din regiunea parietală sau occipitală se califică pentru CT cranian, cel puțin la copiii cu vârsta mai mică de 2 ani [3]. Trebuie subliniat că studiul nu a inclus nou-născuții cu traume la naștere.

Referințe:
[1] Arnetz C, Sinzig M, Acchatz E, Fasching G (2018) Can a CT be omitted in pediatric minor head trauma? J Pediat Neurol 16(01):1-7.
[2] Rao R, Browne D, Lunt B (2019) Radiation doses in diagnostic imaging for suspected physical abuse. Arch Dis Child 104(9):863-868.
 [3] Bressan S; Kochar A, Oakley E, et al. (2019) Traumatic brain injury in young children with isolated scalp haematoma. Arch Dis Child 104(7):664-669.