Perioada 1-3 ani – o nouă etapă începe

La mulți ani cu ocazia primei zile de naștere a micuțului dumneavoastră! De acum nu mai este bebeluș, ci este un copil mic care descoperă lumea din jur, din ce în ce mai activ. Din acest motiv, copilul dumneavoastră are nevoie de o alimentație sănătoasă care să-i ofere suficientă energie și mulți nutrienți.

Copiii între 1 și 3 ani au nevoi nutriționale speciale. Ei au nevoie de cantități mari din anumiți nutrienți, dar totuși nu pot încă tolera tot ceea ce adulții sau copiii mai mari mănâncă.

Asigurați o aliemntație sănătoasă acum, de ex. cu multe fructe și legume, deoarece acum este momentul în care copiii își dezvoltă obiceiuri alimentare pe care e posibil să le păstreze toată viață.

La această vârstă, în mod particular, copiii dezvoltă dorința naturală de a face cât de mult pot ei singuri. Acest lucru include și a mânca precum adulții. Exprimarea ”pot și singur” devine parte a vocabularului zilnic al copilului, o dată ce acesta începe să vorbească.

Încurajați bucuria de a fi independent și lăsați-vă copilul să încerce și să învețe cât de mult se poate despre hrană.

Mulți părinți sunt puțin confuzi privind alimentația corectă la această vârstă. Aceștia nu sunt siguri dacă produsele pentru sugari mai sunt potrivite sau ce ar putea copilul să mănânce deja la mesele familiei. Ne dorim să vă însoțim și să vă oferim suport pe perioada copilăriei timpurii plină de evenimente, prin intermediul ghidului nostru.

Adaptați mesele oferite în funcție de dezvoltarea copilului. Unii copii pot deja să mestece foarte bine și preferă să mănânce aceleași alimente ca și restul familiei, în timp ce alții ar putea să aibă în continuare nevoie de piureuri. Când vine vorba despre alegerea alimentelor, există totuși doar câteva restricții.

Vă rugăm considerați recomandările noastre ca pe un ghid, nu ca ceva obligatoriu. Nutriția nu poate urma întotdeauna un plan, pentru că copilul nu va mânca întotdeauna ceea ce i se oferă - sau nu sunteți acasă, sau nu aveți la dumneavoastră tot ce aveți nevoie pentru a urma planul. Este perfect în regulă. Este doar important să-i oferiți mese conform planului atunci când este posibil și să-i oferiți o nutriție echilibrată pe perioada săptămânii.