Meniu

Ferma Ehrensberg

În Ferma Ehrensberg – o afacere model pentru biodiversitate - ,

HiPP încearcă măsuri de protecție a mediului, pentru îmbunătățirea biodiversității. Țelul este de a administra această fermă ecologică, într-un mod sustenabil și eficient până în anul 2015, ca model de afacere. Pe viitor, aceasta este intenționată ca model pentru producătorii HiPP.

Vrem să arătăm cum sustenabilitatea și protecția biodiversității pot fi încorporate în rutina zilnică a unei ferme.

Plan de cultivare a câmpului și colectarea datelor științifice

Factorii naturali determinanți pentru locația fermelor și a câmpurilor oferă sugestii concrete pentru îmbunătățirea diversității speciilor și conservarea naturii. La acest proiect lucrăm împreună cu Bioland, Universitatea Tehnică din Munchen și Universitatea Tehnică din Hanover, precum și cu Consiliul Bavarez pentru Protecția Păsărilor.

Rase vechi în fermă

Pentru a crește diversitatea speciilor, rase vechi rare și-au găsit un cămin în ferma noastră: vitele originale Braunvieh, din care mai există doar 500 de animale în Bavaria, oi Skudde (în prezent 1000 de animale în Germania) și rasa veche de găini Appenzeller Spitzhauben.

  • Ovine Skudden
  • Rasa Appenzeller Spitzhauben

Trei elemente pentru agricultură sustenabilă în ferma Ehrensberg: o rasă veche pe pășune, marginile câmpului plantate cu plante cu ramuri uscate și un adăpost natural pentru animale într-o pădure Europeană de fag.

Spațiu de locuit pentru specii pe cale de dispariție de pe ”Lista Roșie”

Conform Listei Roșii a speciilor de animale domestice pe cale de dispariție, vitele originale Braunvieh sunt ”foarte periclitate”. În ferma Ehrensberg, modelul HiPP pentru agricultură sustenabilă, această rasă este crescută conform speciei. Vitele originale Braunvieh descend din așa numitele vite Torfrind, care pășteau pe lângă lacurile din Alpi acum mai bine de 2000 de ani.

Vitele Originale Braunvieh
În ferma Ehrensberg, specii periclitate cum ar fi broasca cu brută galbenă, s-au acomodat

Împreună cu Consiliul Bavarez pentru Protecția Păsărilor (LBV), ferma Ehrensberg a efectuat variate proiecte de reintroducere pentru restabilirea unor animale, cum ar fi fazani, bufnițe de hambar, broasca cu burta galbenă și plevușca.

Sfrânciocul roșiatic este o pasăre rară, importantă pentru un ecosistem intact

Sfrânciocul roșiatic este o specie importantă pentru un ecosistem intact. Datorită agriculturii intensive, există mai puține garduri vii și tufișuri ca habitat natural pentru păsări. Deja este inclusă pe lista speciilor periclitate. Această pasăre rară este cunoscută pentru aruncarea ”victimelor” sale în țepi. Conform tradiției populare, întotdeauna strânge nouă insecte înainte de a le mânca. HiPP a creat habitate noi pentru sfrânciocul roșiatic în ferma Ehrensberg și a istalat garduri din plante cu ramuri uscate (crengi și nuiele), la marginile câmpurilor.

Adăpost pentru animale pe cale de dispariție

Un hotel pentru insecte și un adăpost de nisip pentru șopârle sunt construite pentru a compensa lipsa caselor naturale pentru aceste animale. Cutii cuib au fost, de asemenea, distribuite prin fermă, pentru că există o lipsă de găuri naturale pentru bufnițe, lăstuni, vrăbii, șoimi și lilieci.

Aceste cutii cuib, făcute din bușteni naturali, ar trebui să ofere vânturelului sau bufniței roșcate un loc pentru înmulțire. În zilele noastre, din nefericire, obiceiul este să se curețe plantele cu crengi uscate (locuri în care își fac cuib multe păsări) din păduri. De aceea, cutiile cuib sunt oferite ca alternativă.

  • Hotel pentru insecte
  • Cutii cuib făcute din bușteni naturali

Mulți oameni ar putea trăi fără miere de albine, dar nu și fără albine. Aceste insecte nu doar ne oferă miere, ci, mai presus de toate, polenizează toate florile. Făcând acest lucru, asigură existența plantelor și asigură bune recolte pentru fermieri. Fără aceste insecte, recolta de fructe ar fi în pericol. Când albinele mor sau se îmbolnăvesc, acest lucru ne afectează pe toți. Din acest motiv, HiPP este, de asemenea, implicat în conservarea habitatelor naturale ale albinelor, prin proiecte de biodiversitate. Ferma Ehrensberg este acum casă și pentru șase colonii de albine, aduse aici ca reacție la prăbușirea dramatică a populațiilor de albine.

În agricultura convențională, câmpurile și pășunile sunt plantate până la linia pădurilor, pentru o producție mai mare. Pentru a sprijini biodiversitatea și sustenabilitatea, noi construim garduri vii sălbatice, cu plante cu crengi uscate și flori sălbatice native. Acestea oferă animalelor un spațiu pentru locuit, oferă vitelor protecție împotriva vântului și este redusă eroziunea solului.

Îmbunătățirea calității solului

În ceea ce privește îmbunătățirea calității solului, metode diferite au fost testate în proiectul model, cum ar fi, de exemplu, utilizarea făinii de rocă pentru legarea amoniacului, fertilizarea cu bălegar solid și alte metode naturale. De asemenea, măsuri pentru asigurarea sănătății animalelor, cum ar fi utilizarea microrganismelor active sau a paielor de calitate organică, ca așternut.

Creând ecosisteme noi

Ecosisteme noi, cum ar fi rânduri de copaci, graduri vii protectoare (de ex. pentru sfrânciocul roșiatic), garduri din plante cu crengi uscate, rizomi și straturi de flori la marginile câmpurilor și pășunilor, sunt create pentru a oferi habitate pentru reptile, păsări, mamifere mici și insecte. Principiul de la baza gardurilor din plante cu crengi uscate nu este să se creeze garduri noi prin plantarea lor, ci să se lase crearea lor prin vânt și răspândirea semințelor. Crengi, nuiele și bețe sunt suprapuse ca un perete puțin dens, care oferă, de asemenea, protecție împotriva plantelor care cresc. Avantajele unor asemenea construcții sunt, pe deoparte, costurile mici de construcție, și pe de cealaltă parte, pereții puțin denși oferă casă pentru numeroase specii rare.