Interviu științific – întrebări frecvente la cabinetul dermatologic

 •  

  Întrebarea 1

  Cu ce este pielea bebelușului atât de specială? Pot folosi produse obișnuite de îngrijire a pielii pentru bebelușul meu sau pielea sa are nevoie de produse speciale?

  Copiii sănătoși se nasc deja cu o pielea relativ bine dezvoltată. Totuși, straturile superioare ale pielii, și în special stratul ”corneum” care joacă un rol important ca barieră, este mult mai subțire decât în cauzul unui adult, în primele luni de viață ale copilului1,2. Celulele pielii sunt mai mici și se divid rapid2, transpirația și glandele sebacee nu sunt încă bine dezvoltate3 și astfel, de exemplu, funcția de transpirație nu este complet dezvoltată și conținutul de grăsimi al stratului superior al pielii este mai mic2.

  Aceste diferențe structurale pot crește permeabilitatea pielii bebelușului. Pierderea transdermică de apă (transderimic = prin intermediu/la nivelul epidermei), ca indicator pentru funcția de barieră a pielii copilului, variază puternic în primul an (există momente în care pielea nu este ”rezistentă la apă”). Funcția de barieră a pielii se maturizează până cel puțin la sfârșitul primului an din viața copilului.

  Comparativ cu pielea unui adult, pielea bebelușului poate absorbi mai multă umiditate într-un timp mai scurt, dar poate și să piardă mai multă umiditate mai repede. Un motiv pentru acest lucru ar putea fi nivelul scăzut de factori de umiditate naturală, în stratul superior al pielii, la copiii mai mici de 1 an4. În paralel cu procentul mai mare de apă, stratul sperior al pielii bebelușului are și o microtextură mai pronunțată care crește suprafața pielii comparativ cu greutatea corporală.

  În primele zile după naștere, pielea bebelușului trebuie să se adapteze de la un mediu umed la unul uscat. În această perioadă de timp, nou-născutul pierde vernixul, o mixtură de grăsimi și celule moarte ale pielii care a servit ca strat protector în burtica mamei. Începând cu a doua săptămână, conținutul de apă al stratului superior al pielii crește rapid.

  Valoarea pH-ului pielii unui sugar este neutră (posibil datorită lichidului amniotic ușor alcalin), și  în primele câteva zile de viață scade, fără a ajunge complet la valorile caracteristice unui adult, în ceea ce privește ”acidul mantic”5. Valoarea mai crescută a pH-ului influențează negativ diferitele enzime care servesc la menținerea funcției de barieră și, astfel, apare iritația, în special în zona de scutec.

  Acest lucru induce cerințe speciale în ceea ce privește produsele de îngrijire a pielii bebelușului. Pentru că pielea are un potențial mai mare de permeabilitate și raportul dintre suprafața corpului și greutatea corporală este mai mare decât la adulți, ingredientele din produsele pentru îngrijirea pielii bebelușulor ar trebui să fie și absoult sigure. De asemenea, trebuie evitat orice poate face rău barierei pielii sau orice poate afecta dezvoltarea sa, de ex. modificând pH-ul sau dizolvând grăsimile pielii.

  Săpunurile tradiționale (alcaline), de exemplu, atacă grăsimile pielii și prin urmare nu sunt potrivite pentru bebeluși.


  1) Evans NJ, Rutter N. Development of the epidermis in the newborn. Biol Neonate 1986; 49: 74-80.

  2) Stamatas GN, Nikolovski J, Luedtke MA et al. Infant skin microstructure assessed in vivo differs from adult skin in organization and at the cellular level. Pediatr Dermatol 2010; 27: 125-31.

  3) Agache P, Blanc D, Barrand C et al. Sebum levels during the first year of life. Br J Dermatol 1980; 103: 643-9.

  4) Nikolovski J, Stamatas GN, Kollias N et al. Barrier function and water-holding and transport properties of infant stratum corneum are different from adult and continue to develop through the first year of life. J Invest Dermatol 2008; 128: 1728-36.

  5) Stamatas GN, Nikolovski J, Mack MC et al. Infant skin physiology and development during the first years of life: a review of recent findings based on in vivo studies. Int J Cosmet Sci 2011; 33: 17-24.

 •  

  Întrebarea 2

  Cât de frecvent ar trebui să-i fac baie copilului? Este apa suficient de curată sau ar trebui să folosesc produse pentru baie?

  Obiceiurile de îmbăiere și spălare pentru bebeluși sunt foarte diferite în diverse țări. De exemplu, în Franța copiilor li se face baie zilnic, în timp ce în Germania sunt doar spălați rapid.

  Cu puțin timp în urmă, efectele spălării copiilor cu vârste între 7 zile și 4 săptămâni au fost investigate științific.6 Un grup a fost spălat de 2 ori pe săptămână, în apă curată, și alt grup a fost spălat cu o lavetă și apă curată. Rezultatele au arătat doar diferențe minore, cu toate că valorile funcției de barieră în zona scutecului au fost puțin mai bune la acei copii care au fost îmbăiați.

  Prin urmare, poate fi recomandată baia de două ori pe săptămână.

  Dacă faceți asta, trebuie să asigurați temperaturile corecte pentru apă și pentru camera în care se face baia. Apa ar trebui să fie între 36 și 38°C (temperatura corpului) și temperatura aerului de 23 - 25°C. În primele luni bebelușii nu ar trebui să stea în apă mai mult de 5-7 minute. În cazul nou-născuților, ar trebui să se țină cont și de vindecarea bontului ombilical. Cereți sfatul medicului dacă nu sunteți siguri.

  Utilizarea unui produs de baie poate fi utilă pentru curățarea delicată sau pentru minimizarea iritațiilor pielii. Țineți cont că bariera cutanată poate fi afectată și de apa curată, cel puțin temporar. În mod ideal, loțiunile de spălare și produsele de baie pentru copii ar trebui să curețe pielea delicat, să aibă pH-ul neutru sau ușor acid pentru a menține acidul mantic, și nu ar trebui să irite ochii dacă intră în contact cu aceștia.7

  Într-un studiu efectuat pe o perioadă de 8 săptămâni, s-a demonstrat că utilizarea unor produse de baie corespunzătoare nu are nicio influență negativă asupra funcțiilor pielii; unele valori măsurate fiind chiar mai bune decât în grupul copiilor care au fost spălați doar cu apă curată.8

  Astfel, un produs corespunzător pentru baie poate fi recomandat.

   

   

  6) Garcia Bartels N, Mleczko A, Schink T et al. Influence of bathing or washing on skin barrier function in newborns during the first four weeks of life. Skin Pharmacol Physiol 2009; 22: 248-57.

  7) Blume-Peytavi U, Cork MJ, Faergemann J et al. Bathing and cleansing in newborns from day 1 to first year of life: recommendations from a European round table meeting. J Eur Acad Dermatol Venereol 2009; 23: 751-9.

  8) Garcia Bartels N, Scheufele R, Prosch F et al. Effect of standardized skin care regimens on neonatal skin barrier function in different body areas. Pediatr Dermatol 2010; 27: 1-8.

 •  

  Întrebarea 3

  Când ar trebui să aplic crema? Ce cremă ar trebui să folosesc pentru anumite situații (schimbatul scutecului, plimbări, după baie)?

  Recomandările generale privind aplicarea cremei sunt greu de făcut pentru că majoritatea copiilor nu necesită aplicări regulate. Totuși, în cazul copiilor cu pielea uscată, aplicarea regulată a unei creme poate îmbunătăți funcția de barieră a pielii. Un studiu pilot, efectuat în America, indică chiar că, la acei copii dezavantajați din punct de vedere gentic, poate reduce riscul de neurodermatite.9

  Pe lângă acest lucru, aplicarea cremei poate fi avantajoasă în cazul aerului foarte uscat (datorită încălzirii interioarelor pe perioada iernii), după băi frecvente, sau în anumite zone afectate ale corpului (în jurul gurii, mâini).

  Indiferent de tipul pielii, fața ar trebui protejată, la temperaturi scăzute, prin folosirea unei creme foarte grase.

  Dacă alte metode de protecție (ferirea de soare, protecție prin haine) nu sunt posibile sau suficiente, atunci ar trebui folosită o cremă de protecție solară.

  O cremă protectoare, pentru zona de scutec, ajută deseori la prevenirea celor mai rele scenarii, dacă sunt aplicate la primele semne de inflamație. Unii părinți apelează la aplicarea regulată a unei creme protectoare pentru a evita apariția inflamației, încă de la început.

   

  9) Simpson EL, Berry TM, Brown PA et al. A pilot study of emollient therapy for the primary prevention of atopic dermatitis. J Am Acad Dermatol 2010; 63: 587-93.

 •  

  Întrebarea 4

  Cum se poate evita iritația fundulețului?

  Cele mai importante lucruri, asupra cărora trebuie să vă concentrați, sunt lucrurile generale, cum ar fi schimbarea scutecului des, îndepărtarea prin ștergere ușoară a scaunului și uscarea zonei de scutec, înainte de a pune un scutec nou. Dacă este posibil, lăsați copilul fără scutec un interval de timp.

  Cremele protectoare pot ajuta în cazul unei iritații ușoare, majoritatea conținând zinc care protejează de iritații suplimentare.

  În caz de iritație reală de scutec, cu piele foarte roșie care supurează și/sau zone inflamate pe burtă și coapse, aplicarea de paste medicale, creme sau soluții cu proprietăți anti-inflamatorii și dezinfectante este în general necesară. Medicul dumneavoastră vă va recomanda ce să folosiți.

 •  

  Întrebarea 5

  Cum știu dacă pielea este uscată? Cum recunosc neurodermatita? Ce pot face în această privință?

  Pielea uscată apare de obicei în zona feței la bebeluși. Pielea este mai aspră și descuamată. Dacă întregul corp este afectat, zona de scutec rămâne de obicei neafectată. De obicei, neurodermatita la bebeluși începe la nivelul feței, mulți copii prezentând eczeme la nivelul obrajilor (sau eczeme cu prurit, și deseori inflamații și înroșiri combinate cu prurit), deși și alte zone (cu excepția celei de scutec) pot prezenta puncte uscate sau inflamate. Aplicarea regulată a unei creme și îmbăierea cu uleiuri de baie hidratante (aveți grijă – uleiul îl face pe bebeluș foarte alunecos și dificil de ținut) ajută ca pielea să absoarbă mai multă umiditate și grăsimi. Factorii iritativi, cum ar fi hainele din lână în contact direct cu pielea, etichete deranjante sau scame și apa cu clor, ar trebui evitate.

  Dacă copilul începe să se scarpine sau nu doarme bine, ar trebui să mergeți la doctor pentru tratament.